PEN/Faulkner Prijs naar Benjamin Alire Sáenz

Schrijver Benjamin Alire Sáenz (1954) heeft de PEN/Faulkner Prijs gewonnen voor zijn verhalenbundel Everything Begins and Ends at the Kentucky Club, zo bericht Reuters. Met de prijs wordt jaarlijks het beste boek van een Amerikaanse schrijver beloond. Sáenz ontvangt 15.000 dollar. De bundel van Sáenz bestaat uit zeven verhalen die allemaal gesitueerd zijn aan de

Schrijver Benjamin Alire Sáenz (1954) heeft de PEN/Faulkner Prijs gewonnen voor zijn verhalenbundel Everything Begins and Ends at the Kentucky Club, zo bericht Reuters.

Met de prijs wordt jaarlijks het beste boek van een Amerikaanse schrijver beloond. Sáenz ontvangt 15.000 dollar.

De bundel van Sáenz bestaat uit zeven verhalen die allemaal gesitueerd zijn aan de grens tussen de VS en Texas. Volgens Reuters heeft Sáenz in Everything Begins and Ends at the Kentucky Club onderzocht “welke effecten de geografie, de politiek, geweld en de persoonlijke geschiedenis op de levens van zijn karakters hebben”.

De Kentucky Club is een bar en restaurant in het Mexicaanse Juárez. Vroeger populair, tegenwoordig vermeden vanwege de toename van geweld in de grensstad, zoals Sáenz uitlegt:

Sáenz schrijft behalve proza ook poëzie en essays en is docent schrijven aan de universiteit van Texas in El Paso.

De PEN/Faulkner Prijs wordt sinds 1981 uitgereikt en ging in het verleden naar onder andere Philip Roth, Joseph O’Neill en E.L. Doctorow.

    • Sebastiaan Kort