Parlement Cyprus verwerpt steunplan

Anti-bailout protesters raise their open palms showing the word "No" after Cyprus's parliament rejected a proposed levy on bank deposits in Nicosia March 19, 2013. Cyprus's parliament overwhelmingly rejected a proposed levy on bank deposits as a condition for a European bailout on Tuesday, throwing euro zone efforts to rescue the latest casualty of the currency area's debt crisis into disarray. REUTERS/Yorgos Karahalis (CYPRUS - Tags: POLITICS BUSINESS CIVIL UNREST) REUTERS

Correspondent Zuidoost-Europa

Het parlement van Cyprus heeft met een overweldigende meerderheid de heffing op spaargeld afgewezen. De heffing was een voorwaarde voor 10 miljard euro noodsteun van de eurozone om banken overeind te houden. Parlementariërs van de grootste regeringspartij onthielden zich van stemming. De rest van het parlement wees de heffing af. Niemand stemde voor.

Zonder noodlening dreigen twee van de grootste banken op korte termijn in betalingsproblemen te komen. De staat Cyprus heeft niet genoeg geld om die overeind te houden.

Het was gisteravond onduidelijk wat de volgende stap van de regering is. Vandaag overleggen de leiders van de politieke partijen met president Nicos Anastasiades. Ze hopen te kunnen heronderhandelen over de manier waarop Cyprus bijdraagt aan de redding van de banken.

Mogelijk volgt dan later deze week een stemming over een aangepaste wet waar wel een meerderheid voor bestaat, met andere manieren om aan het benodigde geld te komen. Ook bestaat de kans dat geld buiten de eurozone wordt gevonden. Banken op Cyprus blijven tot eind deze week gesloten. Internetbankieren kan niet. Uit automaten komt wel geld.

Op straat voor het parlement stonden duizenden demonstranten die juichten toen de uitslag van de stemming bekend werd. „Cyprus is het eerste land dat ‘nee’ zegt tegen de eisen van de EU en het IMF”, zegt Rolandos Katsiaounis trots. Hij is actief in de communistische vakbeweging. Volgens Katsiaounis staat de voorwaarde dat spaarders verplicht meebetalen aan de redding van de banken gelijk aan ‘terug gaan naar de tijd dat we nog een kolonie waren’. „Dit is een strijd voor nationale onafhankelijkheid.”

Nikos en Iryna Nikolaou kijken naar het protest. Ze werken beiden voor een bedrijf dat Russen helpt met hun geldzaken op Cyprus. Ze zijn opgelucht. „Als die wet was aangenomen zouden Russische investeerders vertrekken en zouden wij onze banen verliezen”, zegt Iryna. Ze verwachten dat Rusland nu bijspringt met een noodlening, hoewel voor zover bekend geen geld is aangeboden.

Bankiers en economen maken zich intussen grote zorgen over de onvoorspelbare gevolgen van de afwijzing. En over snel groeiend anti-EU sentiment op het eiland. „De meeste mensen zijn pro-westers, maar dat kan snel veranderen”, zegt econoom Marios Zachariadis van de University of Cyprus . Hij neemt al dagen achter elkaar zoveel mogelijk geld op.

Lees meer op pagina 4 en 5

    • Marloes de Koning