over de haag

Rutte ingekapseld

Moeizame onderhandelingen in de polder, strubbelingen met de Eerste Kamer – het zijn geen vrolijke tijden voor Mark Rutte (VVD). Gelukkig heeft de premier nog tijd voor andere zaken. Vandaag bezoekt hij twee genomineerden voor de verkiezing van ‘Beste Praktijkopleider 2012’. ’s Ochtends is Rutte bij Eric Dekkers van VDL ETG in Eindhoven, die zijn leerling-werknemers leert precisieslijpen, lasersnijden en plaatwerken. Daarna spoedt hij zich naar Kathy Uding van Cosmo Hairstyling in Utrecht – waar kun je na Cyprus beter leren hoe je een haircut toepast?

Boer zoekt partij

In de peilingen gaat het niet goed met het CDA van Sybrand van Haersma Buma. Maar er is een lichtpuntje: onder boeren staat de partij weer op nummer 1. In een peiling van vakblad Boerderij Vandaag zegt liefst 40 procent van de agrariërs op het CDA te zullen stemmen. De grote verliezer? De VVD, bij de verkiezingen van 2010 en 2012 nog veruit de grootste partij op het platteland. Overigens meldt het CBS elk jaar verdere afname van de boerenstand.

Onvindbaar D66 (1)

Stel, je ouders geven je geen cent voor je studie, of ze zijn onvindbaar. Dan heb je recht op een extra studiebeurs. Althans – dat hád je, want het kabinet wil een einde maken aan deze regeling. Slecht idee, vinden SP, D66, CDA en ChristenUnie. Vorige week riepen ze minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) per motie op de extra beurs toch in stand te houden. Maar toen die gisteren in stemming werd gebracht, was de naam van één partij ineens verdwenen: D66.

Onvindbaar D66 (2)

Wat krijgen we nou? Laat D66 de student in de steek? Absoluut niet, zegt Tweede Kamerlid Paul van Meenen. Zijn terugtrekkende beweging, geeft hij toe, heeft te maken met iets heel anders: de onderhandelingen die zijn partij met het kabinet voert over steun in de Eerste Kamer aan extra bezuinigingen. Het kabinet nu tarten over studiefinanciering? Dat zou de onderhandelingspositie van D66 niet steviger maken. Van Meenen: „Alles hangt met alles samen.”

Vangrails voor Elias?

De VVD is de partij van het asfalt. Maar is het ook de partij van de vangrails? Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) is niet van plan om vangrails te versterken, laat ze weten op vragen van Ton Elias, ook VVD. Aanleiding was een ongeluk met een vrachtwagen op de A1. De huidige rails voldoen aan de normen, schrijft Schultz, die hecht aan ‘kosteneffectiviteit’. Want de VVD is natuurlijk óók de partij van goed boekhouden.

Samenstelling Thijs Niemantsverdriet