Opstelten wil 112-meldingen niet langer op internet laten verschijnen

Foto ANP / Phil Nijhuis

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie pleit ervoor dat alarmmeldingen niet langer op internet verschijnen. De privacy van betrokkenen is namelijk in het geding, zo stelt hij in navolging van de SP.

Dat blijkt uit antwoorden die Opstelten vanochtend gaf op Kamervragen over het P2000-alarmsysteem, schrijft de NOS. Wanneer een 112-melding wordt gedaan worden de hulpdiensten middels dit systeem gealarmeerd. Deze meldingen zijn traceerbaar met scanners en online te publiceren. Daarmee wordt de exacte locatie van een ongeval ook bekend.

De informatie moet voortaan gecodeerd verstuurd gaan worden om het scannen onmogelijk te maken. Opstelten noemt het “noodzakelijk om tot een scherpe afweging te komen tussen het verstrekken van informatie in het algemeen belang en de invloed hiervan op de privacy”, zo benadrukt hij. De minister is nog in overleg met de Nederlandse Vereniging van Journalisten over mogelijke manieren waarop de media geïnformeerd kunnen blijven worden over alarmmeldingen.

    • Annemarie Coevert