OM twijfelt aan schuld veroordeelde showbizzmoord

Dankzij nieuwe informatie van advocaat Geert-Jan Knoops is de zaak van de vermoorde platenproducent Bart van der Laar heropend. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Een man die jarenlang vast heeft gezeten voor de moord op platenproducent Bart van der Laar is mogelijk onschuldig. Justitie heeft de Hoge Raad gevraagd om na te gaan of de zaak moet worden heropend.

Advocaat Geert-Jan Knoops heeft nieuwe informatie aangedragen

De twijfel is ontstaan door nieuwe informatie van advocaat Geert-Jan Knoops, meldt het Openbaar Ministerie. De nieuwe informatie bestaat uit aanvullende verklaringen van een getuige en nieuwe analyses van onderzoeksmateriaal dat al eerder was verzameld. Knoops staat de veroordeelde, Martien H., bij.

Van der Laar, producent van onder meer Luv’, Corry Konings en Benny Neyman, werd in 1981 neergeschoten in zijn Hilversumse villa. Enkele dagen later overleed hij. In 1984 werd H. veroordeeld tot twee jaar cel en tbs (toen nog tbr). H. zat tot 1991 vast.

H. trok zijn bekentenis na enkele maanden in

Er zijn geen getuigen die H. de moord hebben zien plegen en er is ook geen technisch bewijs. Hij werd alleen veroordeeld op basis van zijn bekentenis, die hij na enkele maanden introk. In die bekentenis zou H. dingen hebben gezegd die alleen de dader kon weten, maar daar bestaat twijfel over. Zo klopt het tijdstip waarop H. de moord zei te hebben gepleegd niet. Details die wel klopten kan hij ook uit artikelen in de media hebben gehaald, schrijft het Openbaar Ministerie nu.

In 2003 kreeg het OM al nieuwe informatie, waarop de zaak opnieuw is geanalyseerd. Samen met de informatie van Knoops is er volgens het OM nu sprake van een novum: nieuwe informatie die ten tijde van de behandeling nog niet bekend was. Dat kan voor de Hoge Raad aanleiding zijn een veroordeling in een strafzaak te herzien.

De Telegraaf concludeerde in 2010 in een reportage al dat H. ‘nagenoeg zeker’ onschuldig is.

    • Alex van der Hulst