Obama benadrukt eeuwige band met Israël

Barack Obama wordt op het vliegveld van Tel Aviv ontvangen door premier Benjamin Netanyahu en president Shimon Peres. Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais

Na aankomst in Israël heeft de Amerikaanse president Barack Obama de sterke band tussen de VS en Israël nog eens extra benadrukt. Obama benadrukte ook het belang dat de VS hecht aan vrede in het Midden-Oosten.

Het presidentiële vliegtuig Air Force One arriveerde woensdag na een nachtelijke vlucht vanuit Washington op de luchthaven van Tel Aviv. Daar werd Obama ontvangen door premier Netanyahu en president Shimon Peres.

Obama noemt Israël grootste vriend

De Israëlische president verwelkomde Obama met de woorden: “Een wereld zonder Amerikaans leiderschap, zonder haar morele stem, zou een duisterder wereld zijn. Een wereld zonder jullie vriendschap, zou uitnodigen tot agressie tegen Israël.” Obama zei vervolgens dat de Verenigde Staten Israëls ‘belangrijkste bondgenoot en grootste vriend’ zijn.

“De Verenigde Staten staan achter Israël omdat het voor ons van fundamenteel veiligheidsbelang is om dat te doen. We delen een visie waarin Israël in vrede leeft met zijn buren.”

Het is de eerste keer dat Obama Israël bezoekt. Door verschillende incidenten, onder andere het nederzettingenbeleid, is de relatie tussen de Verenigde Staten en Israël bekoeld.

Obama spreekt in Jeruzalem met de leiders van Israël en vervolgt zijn reis later op de Westelijke Jordaanoever en in Jordanië. Op de gespreksagenda staan vrede tussen Israël en de Palestijnen, net als het Iraanse atoomprogramma en de burgeroorlog in Syrië.

    • Alex van der Hulst