Nu nog het laatste stapje

WK Honkbal // De finale van de World Baseball Classic werd vannacht gespeeld zonder Nederland Toch is de opmars van het nationale honkbalteam nog lang niet ten einde In 2017 moet de titel wél worden veroverd

Diegomar Markwell #36 of the Netherlands comes out of the game in the fifth inning against the Dominican Republic during the semifinal of the World Baseball Classic at AT&T Park on March 18, 2013 in San Francisco, California. Ezra Shaw/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Met opgeheven hoofd vertrok het Nederlands team gisteren uit San Francisco. De ploeg van manager Hensley Meulens haalde de finaleronde van de World Baseball Classic (WBC), maar was daarin een maatje te klein voor de Dominicaanse Republiek dat vannacht met 4-1 won. In de kleedkamer van het Giants Stadium complimenteerde Meulens zijn internationals en hij sprak direct een nieuw doel uit: de titel van 2017. Vannacht streden de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico om de World Cup.

Nog voor de finale begon, waaierden de Nederlandse spelers weer uit over de wereld. Sterren als Andruw Jones en Wladimir Balentien vlogen naar hun werkgevers in Japan, profs als Roger Bernadina en Andrelton Simmons meldden zich bij hun clubs uit de Amerikaanse Major League, Leon Boyd reed met zijn auto terug naar zijn Canadese woonplaats Vancouver en spelers als Michael Duursma en David Bergman keerden terug naar Nederland.

In dertien jaar is het Nederlands team van goedwillende amateurs uit de hoofdklasse uitgegroeid tot een formatie van profs uit verschillende delen van het koninkrijk die zich kan meten met de wereldtop. Nederland presenteerde zich op de eerste WBC in 2006 met een no hitter van pitcher Shairon Martis tegen Panama, verbaasde in 2009 met twee zeges op de Dominicaanse Republiek en wist nu de laatste vier te halen.

The Kingdom of the Netherlands heeft zijn naam gevestigd in de honkbalwereld. Een gebrek aan internationale toppitchers brak de nationale ploeg op tegen powerhitters als Robinson Cano, Edwin Encarnacion en Hanley Ramirez uit de Dominicaanse Republiek.

Bij de beste drie

Maar de opmars van het Nederlands team verloopt volgens de planning die door technisch directeur Robert Eenhoorn is ingezet. De oud-honkballer van de New York Yankees heeft zijn blik altijd op de VS gericht gehouden. In zijn optiek wordt daar honkbal op het allerhoogste niveau gespeeld. Grote Nederlandse talenten zouden volgens Eenhoorn de Major League als podium voor ogen moeten houden. De honkbalbond streeft ernaar zo’n 25 spelers op het hoogste profniveau te laten acteren. „Een plek bij de beste drie landen van de wereld is het doel”, aldus Eenhoorn.

De prestaties van Nederland op de WBC kunnen in meerdere opzichten een vliegwieleffect hebben. De plaats in de finaleronde leverde ruim negenhonderdduizend euro aan prijzengeld op, waarvan de bond verplicht de helft aan de spelers als premie moet uitkeren. De bond zal de verdiensten vooral steken in de opleiding van jeugdspelers in Nederland en op eilanden als Aruba en Curaçao. De mogelijkheden van de zes honkbalacademies in Nederland zullen alleen maar groter worden.

Tijdens de Classic hebben talenten Andrelton Simmons, Jonathan Schoop, Jurickson Profar en Xander Bogaerts zich gepresenteerd aan het grote publiek. Deze honkballers uit Aruba en Curaçao hebben de potentie om Nederland naar een nog hoger niveau te tillen. Ze kunnen een voorbeeld voor de jeugd zijn zoals Meulens en Jones dat voor hen waren. Meulens, die als hittingcoach in dienst is van de Amerikaanse kampioen de San Francisco Giants, gaf gisteren aan dat hij zich blijft inzetten voor de jeugd op de eilanden. En hij komt eind dit jaar naar Nederland om coaches op te leiden, waarschijnlijk vergezeld door andere topcoaches van de Giants.

In de kijker

Verschillende honkballers met een verleden in de Nederlandse hoofdklasse hebben zich bewezen. De 32-jarige werper Diegomar Markwell speelde zich met zeges op Zuid-Korea en Cuba in de kijker van internationale scouts. De pitcher van Neptunus heeft aanbiedingen gekregen uit Japan en Mexico en voelt wel voor een avontuur. Meulens zal Markwell ook aanbevelen bij de Giants. De internationals Mark Pawelek en Leon Boyd staan ook in de belangstelling. Dashenko Ricardo en Curt Smith tekenden tijdens de Classic al contracten bij de Dodgers en de Twins.

    • Koen Greven