Nog geen lente

Woensdag begint de astronomische lente. De zon belandt pal boven de evenaar en beweegt verder noordwaarts. Op het noordelijk halfrond duren de nachten weer korter dan de dagen.

Maar ook de astronomische lente brengt in ons land voorlopig geen lenteweer. Het blijft koud, met in veel nachten op de meeste plaatsen vorst en ook overdag blijft de temperatuur ver onder de maat. In het weekeinde steekt daarbij ook nog eens een straffe oostelijke wind op, waardoor de gevoelstemperatuur ook in de middag ruim onder nul komt te liggen.

Het koude weer wordt veroorzaakt door een zeer krachtig hogedrukgebied boven Lapland en de Noordelijke IJszee, dat van geen wijken wil weten. Aan de oost- en zuidflank transporteren (noord)oostelijke winden zeer koude lucht naar onze streken. Woensdag bleef het kwik daardoor op veel plekken beneden 5 graden.

In de nacht naar donderdag gaat het vrijwel overal 1 tot 4 graden vriezen, ondanks de aanwezigheid van vrij veel wolkenvelden. Donderdag overdag, maar ook vrijdag, breekt de zon af en toe door, maar blijft het desondanks koud. Het wordt rond 2 graden in het noorden tot 8 graden in het zuiden.

Zaterdag is het bewolkter en kan er lokaal een vlok sneeuw vallen. De oostenwind wakkert aan en wordt matig tot krachtig. Nog koudere lucht stroomt dan binnen en ’s nachts vriest het.