Obama en Netanyahu zeggen weinig nieuws op eerste dag van bezoek

Netanyahu en zijn vrouw Sara eerder vandaag terwijl ze Obama begroeten.
Netanyahu en zijn vrouw Sara eerder vandaag terwijl ze Obama begroeten. Foto AP / The New York Times / Doug Mills

Netanyahu staat nog steeds achter een tweestatenoplossing in het conflict met de Palestijnen en zal zich verdedigen als Iran nucleair gevaarlijk wordt. Dat stelde hij vanavond op de persconferentie ter gelegenheid van het bezoek van Obama. Beide mannen zeiden weinig opmerkelijks.

Het is de eerste keer dat Obama als president in Israël is (en de eerste keer dat hij een overzees bezoek brengt sinds zijn tweede termijn inging). Netanyahu zei vanavond dat hij hoopt dat het bezoek van de Amerikaan helpt om ‘de pagina om te slaan’ in het aanhoudende conflict met de Palestijnen. Hij zei dat hij graag de vredesbesprekingen, die in 2010 vast kwamen te zitten, wil hervatten.

‘Iran kan binnen een jaar een kernwapen hebben’

Het was niet het enige onderwerp dat bij de persconferentie in Jerusalem ter sprake kwam. Over Iran, dat gezien wordt als een gevaar vanwege hun nucleaire activiteiten, zei Netanyahu dat Israël ‘het recht om zich te verdedigen niet kan opgeven’, zelfs niet tegenover ‘onze grootste vriend’. De premier hintte daarmee op een eventuele aanval op Iran zonder dat de VS daarmee in zou stemmen.

Bovendien zei hij dat hij ‘er vol van overtuigd is’ dat Obama ook wil voorkomen dat Iran over nucleaire wapens beschikt. Obama zei op zijn beurt ongeveer hetzelfde: Amerika ‘doet wat nodig is’ om er een stokje voor steken. De twee denken dat Iran er ongeveer een jaar voor nodig heeft om een kernwapen te maken.

Obama: Inzet chemische wapens in Syrië zou ‘grens overschrijden’

Ook het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime werd genoemd. Obama zei dat momenteel onderzocht wordt of Assad ze inderdaad ingezet heeft. Als dat het geval is, heeft hij daarmee ‘een grens overschreden’.

“We hebben duidelijk gezegd dat het inzetten van chemische wapens tegen het Syrische volk een ernstige en tragische vergissing zou zijn.”

Het Syrische regime en de rebellen die hem bevechten claimen allebei dat de andere partij chemische wapens inzet in de burgeroorlog die nu al ruim twee jaar duurt en aan meer dan 70.000 mensen het leven kostte. Obama zei ‘sceptisch’ te zijn over de beschuldiging van Assad dat juist de rebellen die wapens hebben gebruikt.

De Syrische president ‘moet en zal vertrekken’, zei hij.

Vooruitkijken naar wat Obama morgenavond doet

Zo leverde de persconferentie weinig nieuws op, zegt onze correspondent in Israël, Leonie van Nierop. Beiden herhaalden eerder geuitte standpunten. Belangrijker is wat Obama morgenavond gaat zeggen.

“Wat vanavond wel opviel, was dat Obama stotterde wanneer hij het over de Palestijnen had. Over Iran kon hij erg soepel praten, maar als het over Palestina ging, liep het een stuk moeizamer. Zo versprak hij zich met het woordje ‘settlement’, waar hij een overeenkomst mee bedoelde, maar wat ook ‘nederzetting’ betekent. Hij maakte er snel ‘solution’ van.”

En wat staat er morgen dan op het programma?

“Morgenochtend ontmoet Obama de Palestijnse leider Abbas. ‘s Avonds geeft hij een speech voor Israëlische studenten. Het zou me niet verbazen als hij dan uitgesprokener is.”

Zie ook dit stuk met vier vragen over het bezoek van Obama.

    • Peter Zantingh