Net zo ongelukkig als Emma Bovary

Thérèse Desqueyroux. Regie: Claude Miller. Met: Audrey Tautou, Gilles Lellouche, Anaïs Demoustier, Stanley Weber. In: 19 bioscopen.**

De jonge Thérèse trouwt eind jaren twintig van de vorige eeuw niet uit liefde maar om zakelijke motieven. Zo kan het uitgestrekte landgoed met pijnbomen van haar familie samengevoegd worden met dat van haar aanstaande man Bernard, een simpele ziel die vooral van jagen houdt. De verveelde en tikje opstandige Thérèse voelt zich, net als Flauberts Madame Bovary, opgesloten in haar kille huwelijk. Thérèses groeiende frustratie krijgt gestalte in een sequentie waarin ze fantaseert over het in brand steken van hectares vol pijnbomen.

Thérèse Desqueyroux is de tweede verfilming van François Maurics gelijknamige roman uit 1927. Het vlakke kostuumdrama werd geregisseerd door Claude Miller, die vlak na de opnames op zeventigjarige leeftijd overleed. Miller ontdeed het boek van zijn flashbackstructuur en gaf Audrey Tautou de hoofdrol. Dat pakt niet goed uit. Tautous expressie blijft beperkt tot een zeer zuinige trek rond haar mond. De innerlijke wereld van haar personage blijft volslagen duister. Tel daarbij haar hork van een man op en je hebt twee personages die je te weinig kunnen schelen.

    • André Waardenburg