‘Nederlandse jihadstrijder in Syrië omgekomen’

Een Nederlandse jihadstrijder is vorige week in Syrië omgekomen. Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van bronnen in de Marokkaanse gemeenschap. Het zou gaan om een twintigjarige man uit Delft, Mourad M.

Onder wat voor omstandigheden de jongen is omgekomen, is onduidelijk. Volgens de krant is zijn moeder afgelopen vrijdag op de hoogte gebracht over de dood van haar zoon. Ze zou eerder contact hebben gehad met haar zoon en hem gesmeekt hebben naar huis te komen. Ook zijn oudere broer zou in Syrië betrokken zijn bij de strijd. De veiligheidsdienst AIVD ontkent noch bevestigt de berichtgeving.

Vorige week verhoogde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het dreigingsniveau voor terrorisme van ‘beperkt’ naar ‘substantieel’ wegens de toegenomen radicalisering van jongeren in Nederland en een toename van het aantal ‘jihadreizigers’ naar Syrië. Volgens het NCTV zijn de afgelopen tijd rond de honderd mensen vertrokken naar diverse landen in Afrika en het Midden-Oosten, en met name naar Syrië om zich aan te sluiten bij jihadistische strijdgroepen. De kans op een aanslag in Nederland of op Nederlandse doelen in het buitenland is daardoor toegenomen.