Nederlandse jihadstrijder in Syrië omgekomen

In Syrië is vorige week een Nederlandse jihadstrijder omgekomen. Het zou gaan om de twintigjarige Mourad M. uit Delft. Dat meldt de Volkskrant vanochtend.

De veiligheidsdienst AIVD doet geen mededelingen over de zaak, noch over mogelijk andere Nederlandse slachtoffers onder de naar schatting ruim honderd jihadreizigers die momenteel in brandhaarden als Syrië en Afghanistan verblijven. „In het algemeen kun je wel zeggen dat de Nederlandse jongeren in die conflicten niet alleen voor de dagelijkse hand- en spandiensten worden ingezet”, aldus een woordvoerder van de AIVD.

De in Rotterdam woonachtige moeder van M. is vorige week vrijdag ingelicht over de dood van haar zoon. Waar in Syrië M. is gesneuveld, is onbekend. Evenmin is duidelijk onder welke omstandigheden hij is omgekomen. Een oudere broer van Mourad zou op dit moment nog actief zijn in Syrië. Hij zou na een bezoek aan Saoedi-Arabië, waar hij Mekka aandeed, zijn doorgereisd naar Syrië.

Nationaal terreurcoördinator Dick Schoof verhoogde vanwege de snelle toename van het aantal jihadreizigers vorige week het dreigingsniveau van beperkt naar substantieel. Dat was voor het eerst sinds 2008.

Hoogleraar conflict en veiligheid Beatrice de Graaf wees in deze krant onlangs op de gevaren van de toegenomen stroom jihadstrijders uit Nederland. „Allereerst voor deze jongeren zelf. In Syrië komen ze, ongetraind, tegenover de militairen van [president] Assad te staan. De kans dat ze daar gewond, getraumatiseerd of gefrustreerd van terugkomen, is reëel.”

Schoof wees nadrukkelijk op de gevaren voor de binnenlandse veiligheid. Teruggekeerde jongeren zouden eerder geneigd zijn hier aanslagen te plegen. Ook bestaat volgens hem het gevaar dat ze andere jongeren inspireren om deel te nemen aan de gewapende strijd.