‘Navolanden bereiden actie in Syrië voor’

Sommige NAVO-landen werken individueel aan plannen voor eventuele militaire actie om een eind te maken aan de nu twee jaar oude oorlog tussen het bewind van president Bashar al-Assad en rebellen. Dat heeft de hoogste commandant van de NAVO-troepen in Europa, de Amerikaanse admiraal James Stavridis, gisteren gezegd in de commissie voor de strijdkrachten van de Amerikaanse Senaat.

Gewapende interventie door het NAVO-verbond als zodanig zou echter „dezelfde sequentie als ten aanzien van Libië” moeten hebben, zei hij. Dat wil zeggen dat aan militaire actie een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet voorafgaan. Aangezien Rusland Assads zijde steunt en vetorecht heeft, is zo’n resolutie onder de huidige omstandigheden ondenkbaar.

Stavridis, die binnenkort met pensioen gaat, zei dat individuele NAVO-landen kijken naar verschillende militaire opties om de huidige impasse te doorbreken, waaronder de inzet van gevechtsvliegtuigen om een no-flyzone op te leggen zodat Assad zijn luchtmacht niet meer zou kunnen gebruiken tegen rebellen en wapenhulp aan rebellen. Dat laatste is in Frankrijk en Groot-Brittannië aan de orde.

Stavridis zei persoonlijk van mening te zijn dat het tijd is voor de VS om de Syrische oppositie te helpen Assad ten val te brengen. Maar maandag wees de hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey het idee van Amerikaanse militaire actie van de hand. (Reuters, AP, AFP)