Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Nalatenschap Willem Wilmink naar Letterkundig Museum

Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft tien jaar na de dood van Willem Wilmink diens literaire nalatenschap in bezit gekregen. De weduwe van de schrijver heeft de teksten, foto’s en persoonlijke documenten aan het museum geschonken, zegt directeur Aad Meinderts dinsdag. “Na tien jaar komt het moment waarop je afstand kunt doen van de

Wilmink in 1988 (Foto Wikipedia)

Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft tien jaar na de dood van Willem Wilmink diens literaire nalatenschap in bezit gekregen.

De weduwe van de schrijver heeft de teksten, foto’s en persoonlijke documenten aan het museum geschonken, zegt directeur Aad Meinderts dinsdag. “Na tien jaar komt het moment waarop je afstand kunt doen van de papieren”, zegt Meinderts.

“Bovendien is het plan ontstaan om een biografie te schrijven”, weet hij te vertellen. Literair recensent Elsbeth Etty is aangewezen als biograaf.

In het archief van Wilmink bevinden zich reisdagboeken, foto’s, prijzen en gedichten. Ook bevinden zich in de nalatenschap brieven van onder anderen Herman Finkers, Annie M.G. Schmidt, Herman van Veen en Henny Vrienten. Deze vormen een belangrijke bron voor de biografie van Etty.

Het museum organiseert ter gelegenheid van de aanwinst een kleine tentoonstelling over Wilmink. Daarin zijn verschillende documenten uit de nalatenschap te zien. (Novum)