Mogelijk kinderen mishandeld op twee koranscholen in Tilburg

Op twee koranscholen in Tilburg zijn mogelijk kinderen mishandeld. De gemeente heeft aangifte gedaan, zo is vandaag bekendgemaakt. De vermoedens zijn afkomstig uit een onderzoek van de GGD.

Zes kinderen zeggen getuige te zijn geweest van mishandeling

In totaal gaat het om zes signalen. Het gaat in bijna alle gevallen om kinderen die zeggen dat ze getuige zijn geweest van kindermishandeling. Burgemeester Peter Noordanus laat in een verklaring weten zeer verontrust te zijn over de bevindingen uit het onderzoek.

“Ik vind het onaanvaardbaar dat kinderen in onze stad worden mishandeld. Dat is niet te tolereren. De veiligheid van alle Tilburgse kinderen moet worden gewaarborgd.”

Organisaties ontkennen dat de kinderen zijn mishandeld

Volgens Noordanus ontkennen de betrokken organisaties nadrukkelijk dat kinderen zijn mishandeld. “In het strafrechtelijk traject moet hierover duidelijkheid komen”, zegt hij daarover. Wel heeft hij met de twee instellingen een protocol ondertekend voor een veilig opvoedingsklimaat.

De gemeente heeft vooralsnog geen bericht ontvangen dat een van de betrokken ouders aangifte heeft gedaan. Tilburg heeft de ouders een hulpaanbod gedaan, maar geen van hen is daar op in gegaan.

Koranonderwijs valt niet onder de onderwijswet

Het koranonderwijs valt niet onder de onderwijswet. Daarom bestaat er nog geen landelijk toezichtskader voor het pedagogisch beleid en de veiligheid en het welzijn van kinderen. Aanleiding voor het onderzoek van de GGD waren verontrustende signalen over onveiligheid voor kinderen die het koranonderwijs volgen bij de moskee in Tilburg-Noord.

    • Alex van der Hulst