Mogelijk cyberaanval op Zuid-Korea - servers liggen plat

Een computerexpert aan het werk bij het Korea Information Technology Research Institute (KITRI) in Seoul. Het internetveiligheidstrainingscentrum is opgericht na twee cyberaanvallen op Zuid-Korea, waarvan Noord-Korea verdacht werd. Foto AFP / Jung Yeon-Je

In Zuid-Korea zijn vandaag de servers uitgevallen van een aantal grote tv-stations en de bank Shinhan. Het land onderzoekt of het slachtoffer is van een cyberaanval en of dit mogelijk van Noord-Korea afkomstig is.

De Zuid-Koreaanse politie zegt de zaak in onderzoek te hebben. Ambtenaren bij de twee Zuid-Koreaanse publieke omroepen KBS en MBC zeiden dat alle computers van hun bedrijven vanmorgen rond zes uur plotseling ermee ophielden. Omroep YTN meldt dat zo’n vijfhonderd computers uitvielen en niet meer opgestart konden worden, ook zouden er pinautomaten met storingen kampen.

Shinhan Bank zei dat het systeem, inclusief online bankieren en de geldautomaten, niet meer werkt. Het bedrijf is niet in staat om op dit moment bancaire dienstverlening aan klanten te verrichten.

Het ministerie van Defensie van Zuid-Korea heeft het toezicht op de informatiestructuren verscherpt. Zuid-Korea liet weten dat het land vooralsnog geen aanwijzingen heeft voor een mogelijke cyberaanval door Noord-Korea, dat eerder Zuid-Koreaanse instellingen heeft gehackt. Wel is bevestigd dat bij tenminste vijf bedrijven de computernetwerken zijn uitgevallen.

De verdenking valt meteen op Noord-Korea omdat Seoul Pyongyang ervan verdenkt ook in 2011 en 2012 ten minste twee cyberaanvallen te hebben gepleegd op Zuid-Koreaanse bedrijven. Overigens beschuldigde Noord-Korea een paar dagen geleden Zuid-Korea en de VS nog van cyberaanvallen. Zuid-Korea heeft die aantijgingen ontkend.

    • Anouk Eigenraam