Ouders kregen eenmaal gelijk in juridische strijd om Yunus

Het Turkse jongetje Yunus (midden) met zijn biologische ouders en broers op een foto gemaakt in januari 2013.
Het Turkse jongetje Yunus (midden) met zijn biologische ouders en broers op een foto gemaakt in januari 2013. Foto: ANP

De biologische ouders van het Turkse pleegkind Yunus zijn in de zaak om het jongetje één keer in het gelijk gesteld door het gerechtshof. De advocaat van de ouders zegt in een verklaring dat de uitspraak door Jeugdzorg aan zijn laars is gelapt.

In 2004 werd Yunus uit huis geplaatst vanwege het vermoeden dat hij was mishandeld. In 2007 oordeelde het gerechtshof dat Jeugdzorg niet voldoende had aangetoond dat de biologische moeder ongeschikt was om voor haar zoon te zorgen. Ook was niet aannemelijk gemaakt dat zijn ouders hem hadden mishandeld.

Deskundige kon na drie jaar geen oordeel geven over mishandeling

Jeugdzorg bleef bezorgd over de veiligheid van Yunus en stelde daarom beroep in. Ook omdat de ouders bleven weigeren om mee te werken aan een terugplaatsingsonderzoek, aldus Jeugdzorg tegen de NOS. Als baby van vier maanden was de jongen met ernstig onverklaarbaar letsel in een ziekenhuis opgenomen. In 2007 kon een deskundige niet meer vaststellen of dat het gevolg was van mishandeling.

De rechter oordeelde in 2010 dat Yunus niet terug hoefde naar zijn biologische ouders, die toen weer in Turkije woonden. Hij was toen al in Nederland geworteld, volgens de rechter.

‘Ouders wilden niet ageren tegen seksuele gerichtheid pleegouders’

Opvallend genoeg stelt de advocaat van de familie, mr. Nasrullah, in een verklaring dat de ouders “nimmer de intentie hebben gehad om tegen de seksuele gerichtheid van de pleegouders van Yunus te ageren.” Ook stelt hij dat de ouders zich net zo verbonden voelen met de Nederlandse normen en waarden als met hun Turkse identiteit.

Volgens de verklaring voelen de ouders zich “door de Nederlandse instituten, zoals de Kinderbescherming en de Jeugdzorginstelling zeer diep in hun grondrechten aangetast tengevolge waarvan hun gezin nog immer moet lijden.”

Bureau Jeugdzorg heeft ook een feitenrelaas vrijgegeven over de zaak. Die is hier te lezen.

    • Alex van der Hulst