Kortkolom kunst

Kunst- en antiekbeurs Tefaf wil naar China

Amsterdam. Kunst- en antiekbeurs Tefaf wil samen met veilinghuis Sotheby’s een beurs organiseren in de Chinese hoofdstad Beijing. Daartoe voeren veilinghuis en beurs momenteel gesprekken, zo maakte Tefaf gisteren bekend. Sotheby’s opende vorig jaar als eerste internationale veilinghuis een vestiging in China dankzij een joint venture met Beijing GeHua Art Company, een staatsbedrijf. Tefaf is de grootste kunstbeurs ter wereld. Concurrent ArtBasel houdt in mei een beurs in Hongkong. (NRC)

Wilmink in museum, Etty zijn biograaf

Amsterdam. Het literair archief van schrijver en dichter Willem Wilmink (1936-2003) is overgedragen aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Het archief van Wilmink, in 1988 bekroond met de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, bevat onder meer brieven van Annie M.G. Schmidt, Herman van Veen, Henny Vrienten en Hendrik de Vries. Wilmink is onder meer bekend als tekstschrijver van De Stratemakeropzeeshow, Het Klokhuis, De Film van Ome Willem en Kinderen voor kinderen. Literair critica en NRC-redacteur Elsbeth Etty is de beoogde biograaf van Wilmink. In het museum is een kleine tentoonstelling over hem ingericht. (NRC)

Gagosian schikt in zaak Lichtenstein

Amsterdam. De Amerikaanse galeriehouder Larry Gagosian heeft met een schikking een einde gemaakt aan een rechtszaak die een verzamelaar tegen hem had aangespannen. Gagosian had een schilderij van Roy Lichtenstein verkocht zonder dat de eigenaar hem daar toestemming voor had gegeven. Bovendien had Gagosian ten onrechte beweerd dat het schilderij licht was beschadigd. Daardoor kon hij het voor 2 miljoen dollar aan een vaste klant verkopen, ver onder de marktwaarde. Zelf streek hij daar een miljoen dollar commissie van op. Zijn galerie heeft een jaaromzet van rond een miljard dollar. Het bedrag dat hij de verzamelaar heeft betaald, is niet naar buiten gekomen. Wel dat het werk in het bezit blijft van de koper. (NRC)

Fries Museum krimpt in voor exploitatie

Amsterdam. Bij het Fries Museum in Leeuwarden verdwijnen tien voltijdbanen om te voorkomen dat het museum na de heropening in 2014 verliesgevend zal zijn. De functie van zakelijk directeur zal onder meer vervallen, waardoor Saskia Bak als enig directielid overblijft. Al langer was bekend dat de exploitatie na heropening te duur zou zijn. (NRC)

‘Waardering’ voor Henk van Gelder

AMSTERDAM. NRC-criticus Henk van Gelder ontvangt in april op het Amsterdamse Kleinkunst Festival de tweejaarlijkse vakprijs De Waardering. Hij krijgt die prijs, waaraan een geldbedrag van 1.500 euro is verbonden, voor zijn „verdienstelijke rol achter de schermen”. Van Gelder, al ruim veertig jaar journalist, schreef onder meer boeken over Abraham Tuschinki, Leen Jongewaard en Joop van den Ende. Eerdere winnaars waren oud-directeur van de Kleine Komedie Joost Nuissl en uitgever Vic van de Reijt. (NRC)