Kortkolom economie

Frankrijk: Nederland laks bij vleesfraude

Parijs. Frankrijk hekelt de Nederlandse laksheid bij het onderzoek naar de fraude met paardenvlees. „We gaan Nederland op de hielen zitten om te begrijpen waarom we nog steeds niets van hun kant ontvangen hebben”, zei minister van Landbouw Stéphane Le Foll vanmorgen. Gisteren werd bekend dat bij de Franse maaltijdproducent Spanghero 57 ton illegaal Brits schapenvlees in beslag is genomen dat opnieuw van de Nederlandse tussenhandelaar Jan Fasen afkomstig zou zijn. Fasen heeft volgens de Franse inspectiedienst eerder paardenvlees als rundvlees geleverd. „Met de Britten werken we sinds het begin van de affaire in alle transparantie. Wat Nederland en de rol van Fasen betreft, is er een werkelijke zorg”, zei Le Foll. (NRC)

Ryanair krijgt boetes voor boekingssite

Amsterdam. Luchtvaartmaatschappij Ryanair moet 370.000 euro aan boetes betalen voor overtredingen in het online boekingsproces. Dat meldt de Consumentenautoriteit vandaag. Ryanair bood op haar website vliegtickets aan voor prijzen waarbij niet alle „voorzienbare en onvermijdbare kosten” waren inbegrepen, schrijft de Consumentenautoriteit. Voorbeelden van zulke kosten zijn heffingen en toeslagen die verplicht worden berekend. Passagiers betaalden hierdoor uiteindelijk een „aanzienlijk hogere” prijs dan waarvoor het ticket oorspronkelijk op de website werd aangeboden. (NRC)

Staatsobligaties brengen 6,5 mld op

Amsterdam. De Nederlandse staat heeft gisteren met een veiling van nieuwe tienjarige staatsleningen 6,52 miljard euro opgehaald. De veiling was 1,8 keer overtekend. Dat maakte het agentschap van het ministerie van Financiën, verantwoordelijk voor de veiling, bekend. De leningen lopen halverwege 2023 af en hebben een rente van 1,75 procent. (Novum)

EU-akkoord over landbouwbeleid

Amsterdam. De ministers van Landbouw van de Europese Unie hebben gisteravond een akkoord bereikt over het nieuwe Europese landbouwbeleid. Vergroening en modernisering van de landbouw staan in het nieuwe beleid centraal, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA). Er is onder meer een akkoord bereikt over het afschaffen van de laatste productiesteun: na de melkquota in 2015, verdwijnen de suikerquota in 2017. Consumenten profiteren daar mogelijk van, omdat de marktprijs waarschijnlijk zal dalen. (NRC)

Consulent deed valse belastingaangiften

Amsterdam. Een 63-jarige belastingconsulent uit Enschede heeft vermoedelijk duizenden valse aangiften van inkomstenbelasting ingediend voor anderen. Opsporingsdienst FIOD vermoedt dat de man onterecht aftrekposten als ziektekosten en giften in de belastingaangiften in aftrek bracht. Na een civiele procedure deed de man begin 2012 de toezegging niet meer als belastingconsulent aan de slag te gaan, maar waarschijnlijk hield hij zich daar niet aan. (Novum)