Kortkolom buitenland

Aanslag op Turks ministerie van Justitie

ankara. Onbekenden hebben gisteren het ministerie van Justitie in de Turkse hoofdstad Ankara en het gebouw van de regerende AK-partij met bommen en een vlammenwerper aangevallen. Er viel een gewonde. De aanslag ging vooraf aan een morgen verwacht bestand tussen Turkije en de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Geen groep heeft tot dusverre de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Koerdische militanten, extreemlinkse groepen en islamitische extremisten hebben in het verleden aanslagen gepleegd in Turkije. De laatste, een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade, was het werk van de linkse DHKP-C. (Reuters)

Zimbabwe: grondwet massaal goedgekeurd

Harare. De nieuwe grondwet van Zimbabwe is in het referendum van zaterdag met 95 procent van de stemmen goedgekeurd. Dat heeft de kiescommissie gisteren bekendgemaakt. De opkomst was minder dan 50 procent. Alle belangrijke partijen hadden hun achterban opgeroepen om voor de grondwet te stemmen. De grondwet moet een herhaling van het verkiezingsgeweld van 2008 voorkomen en de macht van de president enigszins beperken. Het document maakt de weg vrij voor verkiezingen die waarschijnlijk van de zomer worden gehouden. (AP, Reuters)

Al-Qaeda: Franse gijzelaar Mali gedood

Nouakchott. Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb zegt de Franse zakenman Philippe Verdon te hebben vermoord als vergelding voor de Franse interventie in Mali. Dat heeft de Mauretaanse website Noukachott Information Agency gisteren gemeld. De dood van Verdon is niet bevestigd door het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Verdon en een andere Fransman werden ontvoerd uit een hotel in de Noord-Malinese stad Hombori in 2011. Er worden nog veertien Fransen gegijzeld door islamitische extremisten in Afrika. (AP)

Joodse Wereldcongres in mei in Hongarije

Boedapest. Uit solidariteit met Hongaarse joden, die lijden onder een groeiend antisemitisme, zal het Joodse Wereldcongres (WJC) zijn komende bijeenkomst in Boedapest houden. Het is voor het eerst in lange tijd dat het WJC zijn grote conferentie buiten Jeruzalem houdt. Op de conferentie, waarschijnlijk begin mei, worden 500 mensen verwacht. Het WJC, opgericht in 1936, is een internationale federatie van joodse organisaties. (AFP)

‘Spionnen’ opgepakt in Saoedi-Arabië

riad. De Soedische autoriteiten hebben achttien mensen gearresteerd op beschuldiging van van spionage voor een niet nader aangeduid land. Volgens een gisteren gepubliceerde bekendmaking is onder de arrestanten een Iraniër. Het sunnitische Saoedi-Arabië is met het shi’itische Iran gewikkeld in een strijd om invloed in het Golfgebied. Riad beschuldigt Iran van gewelddadige opruiing van de Saoedische shi’itische minderheid en van de shi’itische meerderheid in het naburige Bahrein. (Reuters)