Kortkolom binnenland

112-meldingen niet meer op internet

Den Haag. Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) wil dat meldingen aan brandweer en ambulancediensten niet langer op internet komen. Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van de SP. Na een melding krijgen de hulpdiensten een uitrukmelding via het P2000-systeem. Deze meldingen kunnen nu nog met een scanner worden opgepikt en vervolgens worden gepubliceerd op websites, inclusief het adres van de melding. Hier komt een einde aan: voortaan worden de berichten gecodeerd verstuurd. Dat is in het belang van de privacy, aldus Opstelten. De bewindsman gaat wel overleggen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten over hoe zij geïnformeerd kunnen blijven over incidenten. (Novum)

Nog twee failliete bedrijven van Krol

Amsterdam. Opnieuw zijn twee bedrijven van Henk Krol, fractieleider van 50Plus, failliet verklaard. Dit meldde de NOS vanochtend. Het gaat om beheermaatschappij BPG en de webwinkel Gay-Tel, die onder meer pornofilms en seksartikelen verkoopt. Vorige week werd de Gay Krant al failliet verklaard. Het failliet verklaarde BPG beheert ook het pand waarin de partij 50Plus is gevestigd. Het is nog onduidelijk wat er met het pand in Best gaat gebeuren. Krol kan persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schulden. Die zouden ongeveer een half miljoen euro bedragen. Of dat gebeurt, is nog onduidelijk. (NRC)

Kabinet: vangrails worden niet versterkt

Den Haag. Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) is niet van plan om de vangrails te versterken, om zo zwaardere vrachtauto’s tegen te kunnen houden. Dat schreef ze gisteren in antwoord op Kamervragen van Ton Elias (VVD). Die wilde weten of de vangrails wel sterk genoeg zijn nadat onlangs op de A1 bij Hoevelaken een vrachtwagen door de vangrail in de middenberm heen was gereden. Schultz schrijft dat „in een enkel geval” door de vangrails kan worden gereden. En dat ligt niet zozeer aan het type voertuig als wel aan de „soms zeer ongunstige omstandigheden” waarbij de vangrail wordt geraakt. De vangrails in Nederland voldoen aan de Europese normen en zijn getest met personenauto’s en een autobus van dertien ton. (Novum)

Tbs’er op verlof bij steekpartij betrokken

Den Bosch. Een 51-jarige man uit Vught die in februari werd aangehouden voor een steekpartij in Eindhoven, was een tbs’er die met onbegeleid verlof was. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Bosch gisteren bekendgemaakt. De verdachte kreeg in 2001 naast zes jaar cel ook tbs met dwangverpleging opgelegd voor de moord op zijn vriendin. Begin 2011 werd de dwangverpleging voorwaardelijk beëindigd. Sindsdien woonde de verdachte op een forensisch psychiatrische afdeling en mocht hij met toestemming van die instelling met onbegeleid verlof. De man moet eind mei in de rechtbank van Den Bosch verschijnen. De man wordt ervan verdacht op 23 februari een 31-jarige man in een woning in Eindhoven te hebben neergestoken. (Novum)