Kort

Wetenschap

Nierverwoestende kruiden nog te koop

Amsterdam. - Chinese kruiden die nieren verwoesten en urineweg- en blaaskanker veroorzaken zijn nog steeds te koop. In Azië en Afrika, maar via internet ook wereldwijd. Het zijn kruiden die van nature aristolochiazuur bevatten. In West-Europa werd dat bekend toen het in een vermageringskruidenmengsel de nieren van tientallen meest jonge vrouwen verwoestte. Dat gebeurde tussen 1990 en 1992 met patiënten van een Brusselse vermageringskliniek. Later kregen veel van hen kanker, soms na een niertransplantatie. De snel verlopende nierziekte met vaak ernstige bloedarmoede heet nu aristolochic acid nephropathy (AAN). In veel landen zijn kruiden met aristolochiazuur inmiddels verboden, maar de controle is slecht. NRC

Het staat vast dat in Azië de blootstelling aan aristolochiazuur op grote schaal doorgaat, met verwoestende gevolgen voor de volksgezondheid

Onderzoekers in een artikel dat gisteren is gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine

Democratisering

Zimbabwe: ‘ja’ tegen nieuwe grondwet

Amsterdam. - Zimbabwe heeft in het referendum van afgelopen zaterdag in overgrote meerderheid ja gezegd tegen de nieuwe grondwet. Dat heeft de kiescommissie gisteren bekendgemaakt. De nieuwe grondwet moet Zimbabwe democratiseren en een herhaling van het verkiezingsgeweld van 2008 voorkomen. Bijna 95 procent van de kiezers heeft voor de nieuwe grondwet gestemd die de macht van de president – Robert Mugabe – moet inperken. NRC

10 %

meer huisuitzettingen in 2012 door crisis

Amsterdam. - Het aantal huisuitzettingen bij woningcorporaties is vorig jaar met 10 procent gestegen naar 6.750. De reden is meestal (80 procent van de gevallen) dat mensen de huur niet meer kunnen betalen. Dat heeft Aedes, de koepel van de woningcorporaties, gisteren bekendgemaakt. Aedes baseert zich op een enquête onder 174 woningcorporaties met in totaal ruim een miljoen huurwoningen. Tussen 2007 en 2009 daalde het aantal huisuitzettingen nog, van 8.550 naar 5.900. In 2010 bleef het gelijk, in 2011 steeg het naar 6.000. NRC