Kort

None

Treinroof Parijs

Jongeren plegen gemaskerde overval

Amsterdam. - In het Franse Grigny, een voorstad van Parijs, is een passagierstrein overvallen. Twintig tot dertig gemaskerde jongeren gingen een trein binnen die op het station stond te wachten. In een paar minuten tijd beroofden ze passagiers van hun geld, computers en telefoons. Daarbij gebruikten ze traangas. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. De overval vond zaterdagavond plaats, maar werd pas gisteren bekendgemaakt. NRC

Vogelgriep

Kippenbedrijf in Zeewolde ontruimd

Amsterdam. - Een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde wordt geruimd omdat vogelgriep is vastgesteld. Dat meldde het ministerie van Economische Zaken gisteren. Omdat het virus kan muteren tot de zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant, worden bedrijven altijd geruimd als het virus wordt aangetroffen. Het bedrijf in Zeewolde telt 24.000 legkippen. Rondom het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. NRC

Topschilderijen

Onderzoek naar de chemische processen

Amsterdam. - Een nieuw onderzoeksproject gaat ontrafelen wat voor chemische processen en reacties zich afspelen op meesterwerken van Rembrandt, Vermeer, Vincent van Gogh, Mondriaan en Jan en Hubert van Eyck. Dat maakte de Universiteit van Amsterdam, gisteren bekend. Door de kennis uit het onderzoek moeten meesterwerken op den duur beter kunnen worden gerestaureerd en bewaard. Het probleem is dat veranderingen in het uiterlijk van oude schilderijen vaak pas na eeuwen waarneembaar is. Novum