KNVB gaat tijdstraffen invoeren in amateurvoetbal

Bij het ontvangen van een gele kaart, zoals Gregory van der Wiel hier van Howard Webb krijgt, hoort in het amateurvoetbal nu ook een tijdstraf.
Bij het ontvangen van een gele kaart, zoals Gregory van der Wiel hier van Howard Webb krijgt, hoort in het amateurvoetbal nu ook een tijdstraf. Foto: AFP/Gabriel Bouys

Amateurvoetballers krijgen voortaan een tijdstraf van tien minuten bij een gele kaart. Dat is een van de belangrijkste maatregelen uit een woensdag door de KNVB gepresenteerd actieplan om het geweld op de amateurvelden terug te dringen.

Spelers die na het uitzitten van een tijdstraf nog een keer in de fout gaan, worden van het veld gestuurd. De tijdstraffen worden per 1 juli ingevoerd voor de B-categorie, oftewel de recreatieve tak van het amateurvoetbal. De prestatieve amateurs, die onder de A-categorie vallen, worden voorlopig ontzien.

Na lange schorsing is een bewijs van sportief gedrag verplicht

In het actieplan zijn nog tal van maatregelen opgenomen om een sportiever klimaat te creëren. Zo moeten spelers vanaf de B-junioren voortaan over een spelregelbewijs beschikken. Zonder dat certificaat zijn voetballers niet speelgerechtigd. Verder moeten spelers die een lange schorsing hebben uitgezeten, eerst een bewijs van sportief gedrag halen om weer te mogen keren op het voetbalveld. Ook komt er een meldpunt waar clubs ‘wanordelijkheden en excessen’ kunnen aangeven.

De discussie over het toenemende geweld op de amateurvelden laaide op na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die in december zwaar werd mishandeld na een wedstrijd. De KNVB lanceerde vervolgens eerst het handvest betaald voetbal, waarin streng wordt toegezien op de voorbeeldfunctie van profvoetballers.

Alleen de aanvoerder mag in gesprek met de scheidsrechter

Drie regels van het handvest worden ook van toepassing bij de amateurs. Zo mag alleen de aanvoerder in gesprek met de scheidsrechter. Protesteren in woord of gebaar levert direct een gele kaart op. De KNVB kondigde verder aan meer waarnemers langs de velden in te zetten en recidiverende verenigingen harder aan te pakken.

Directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars spreekt van een noodzakelijke stap.

“Na die ongelofelijke trieste gebeurtenis op 20 december is ons ongelofelijk duidelijk geworden, de gehele maatschappij en ook de voetbalwereld, dat we extra maatregelen moeten treffen. We moeten maatregelen aanscherpen en de bewustwording bij de verenigingen en de leden vergroten. Ongewenst gedrag en geweld horen niet thuis op het veld.”

    • Alex van der Hulst