Je diploma is in de EU niks waard

Europese werkloosheid // De EU-landen zijn het nog altijd niet eens over erkenning van elkaars diploma’s Het beleid moet simpeler en eenduidiger

Terwijl werklozen in het ene EU-land de wanhoop nabij raken, zijn er in andere EU-landen zoals Duitsland nog steeds vacatures die moeilijk kunnen worden opgevuld. Eén en één is twee, zou je zeggen. Helaas. De EU-landen zijn het nog steeds niet eens over de erkenning van elkaars diploma’s en beroepskwalificaties. Een diploma in je eigen land is geen garantie dat ze je in een buurland even bekwaam vinden als thuis.

Het is een van de redenen dat EU-president Herman van Rompuy in de aanloop naar de EU-top van vorige week uit zijn slof schoot. De werkloosheid loopt op, de jeugdwerkloosheid neemt in sommige landen dramatische proporties aan, de economische groei laat op zich wachten – en wat doen de EU-lidstaten? Die komen hun afspraken niet na, concludeerde Van Rompuy. In een brief aan de EU-landen riep hij de EU-leiders tot de orde. „Nou, boos is een groot woord”, zegt zijn woordvoerder. „Maar hij probeert de druk wel op te voeren. Zijn toon was een stuk barser dan we gewend zijn.”

Twee jaar geleden maakten de lidstaten afspraken om de interne markt te verbeteren. Behalve de erkenning van de diploma’s beloofden de EU-lidstaten elkaar minder bureaucratie, duidelijkere regels voor openbare aanbestedingen, een elektronische handtekening die transacties naar het buitenland makkelijker maakt en betere Europese netwerken van energie, transport en internet. Als de landen dit soort dingen onderling regelen, kunnen ze beter zakendoen en dat leidt tot meer banen, was de gedachte.

Van de twaalf prioriteiten is van „de meerderheid eigenlijk de deadline helaas gemist”, schreef Van Rompuy in zijn brief. Nog niet de helft van de maatregelen was doorgevoerd op het afgesproken tijdstip, eind 2012. Hij noemt de laksheid van de lidstaten „moeilijk te verdedigen omdat ze twijfels doet rijzen over onze vastberadenheid snel concrete stappen te zetten”. En, niet onbelangrijk, er is al een tweede pakket met maatregelen in de maak, terwijl het eerste nog niet eens is doorgevoerd.

Bij de erkenning van elkaars beroepskwalificaties gaat het niet alleen om diploma’s. „Bij sommige beroepen zoals dat van arts of verpleegkundige zijn er per land verschillende regels, standaarden en eisen”, legt een woordvoerster van de Ierse voorzitter van de Raad van Europa uit. „Die verschillen zijn een grote drempel om de Europese werkloosheid aan te pakken. Het moet allemaal veel simpeler en eenduidiger.”

De deadline is gemist, maar met de invoering van deze maatregel zijn de landen „redelijk ver” in vergelijking met de andere maatregelen, zegt de woordvoerster. „We hebben sinds kort een mandaat van de Europese Raad. Nu moeten we met het Parlement en de Commissie onderhandelen. Het is complex, ik verwacht dat we meerdere onderhandelingsrondes nodig hebben.”

Van Rompuy waarschuwde in zijn brief al dat „een grotere flexibiliteit in de nationale standpunten nodig is en grotere compromisbereidheid” om alle twaalf beloften te kunnen nakomen. Het doel is de maatregel over erkenning van beroepskwalificaties in ieder geval voor eind juni voor elkaar te hebben. Gaat dat lukken? „Tja, we hebben nog niet eens één onderhandelingsronde gehad”, zegt de woordvoerster. „Ik durf niks te zeggen over het halen van deadlines.”

    • Catrien Spijkerman