Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Huiszoeking bij IMF-chef Lagarde om schikking van 285 miljoen

Foto Reuters / Jonathan Ernst

De Franse autoriteiten hebben een huiszoeking gedaan in het Parijse appartement van IMF-chef Christine Lagarde. Dat gebeurde als onderdeel van een onderzoek naar een betaling van 285 miljoen euro aan zakenman Bernard Tapie in 2008, schrijft persbureau AP vanmiddag.

Lagarde wordt ervan beschuldigd misbruik te hebben gemaakt van haar toenmalige positie als minister van Financiën. De betaling werd gedaan nadat Lagarde werd aangesteld om een jarenlang lopende zaak tussen Tapie, bevriend met de toenmalige president Sarkozy, en de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais op te lossen.

Het betrof de verkoop van sportmerk Adidas door Tapie aan de bank in de jaren negentig. De rechters die Lagarde op de zaak zette besloten een schikking te treffen en betaalden Tapie 285 miljoen euro. Nog voordat Lagarde hoofd van het Internationaal Monetair Fonds werd, was deze schikking al omstreden. Critici noemen de vergoeding veel te royaal, aangezien het een privékwestie betreft.

De advocaat van Lagarde heeft vandaag verklaard dat de IMF-baas niets te verbergen heeft, en dat de huiszoeking haar onschuld zal bewijzen.

In 2000 werd Tapie veroordeeld tot acht maanden cel voor belastingfraude. In 1992 en 1993 zou hij voor ruim zeven miljoen euro belasting hebben ontdoken.