Huis van schrijver Louis Couperus bestaat nog altijd

Het huis waar schrijver Louis Couperus in Indonesië in 1899 zijn beroemde antikoloniale roman ‘De stille kracht’ schreef, bestaat nog altijd. Dat ontdekten filmmaker Jan Louter en NRC-columnist Bas Heijne, terwijl ze vorige maand op Oost-Java bezig waren aan een documentaire over Couperus.

Het graf van Louis Couperus op Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag.
Het graf van Louis Couperus op Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag.

Het huis waar schrijver Louis Couperus in Indonesië in 1899 zijn beroemde antikoloniale roman ‘De stille kracht’ schreef, bestaat nog altijd. Dat ontdekten filmmaker Jan Louter en NRC-columnist Bas Heijne, terwijl ze vorige maand op Oost-Java bezig waren aan een documentaire over Couperus.

Twitter avatar Bjheijne Bas Heijne Dit is de residentswoning in Pasoeroean waar Couperus De stille kracht (1900)schreef. Documentaire dit najaar op tv. http://t.co/ygRXlyHA6E

Het gaat om het – inmiddels vervallen – statige huis van de Nederlandse bestuurder, de resident, in Pasoeroean, een stad 20 km van Soerabaja. Couperus logeerde daar samen met zijn vrouw in 1899 een paar maanden bij zijn zuster en zijn zwager Gerard Valette, een koloniaal bestuurder. De ambtswoning, met een portiek van witte zuilen, is door de schrijver gebruikt als model voor het residentshuis van Otto Van Oudijck in de roman De stille kracht, waarin hij het doelwit wordt van geheimzinnige mystieke krachten.

Zijn vrouw Leonie wordt er, in de beroemdste scene van de roman, in de badkamer bespuwd met bloedrood betelnootsap. Die scene is ook de bekendste uit de tv-bewerking van De stille kracht uit 1974, met Pleuni Touw als Leonie.

De roman De stille kracht wordt dit jaar, waarin gevierd wordt dat Couperus 150 jaar geleden geboren werd, opnieuw uitgegeven. De documentaire van Heijne en Louter over Couperus en het huis waarin die De Stille kracht schreef, wordt in oktober uitgezonden. Heijnes boek over Couperus verschijnt dan ook. Dat de oude woning nog bestond was in kringen van Couperuskenners overigens al wel bekend.

Lees het volledige verhaal vandaag in NRC Handelsblad. Abonnees kunnen het stuk ook lezen in de digitale editie.