Hoe zet ik mijn auto in de boekhouding?

De kwestie // Een zelfstandig ondernemer (32) in de creatieve sector uit Arnhem wil weten hoe het zit met het zakelijke gebruik van zijn privéauto. „Wat is nou de goede manier om de zakelijke kilometers in te boeken in mijn administratie? En wat moet ik doen met gemaakte kosten zoals onderhoud?”

De kilometervergoeding is 19 eurocent, zegt belastingadviseur Jan Berkelder van adviesbureau Beeldrijk. „In die 19 eurocent zitten niet alleen de benzinekosten, maar ook de onderhoudskosten van een nieuwe middenklasser waar je tussen de 30.000 en 40.000 euro voor betaalt als je die nieuw koopt. Bij normale autokosten is die 19 eurocent per kilometer een goed gemiddelde. Parkeren en verzekeringen vallen buiten dat bedrag. Als je 20.000 kilometer zakelijk rijdt in een jaar, dan kun je 3.800 euro (20.000 x 0,19) opvoeren als kostenpost voor de winstberekening.”

Het is een kwestie van goed bijhouden wat je zakelijk rijdt, aldus Berkelder. Een schriftje in de auto houdt dat overzichtelijk. Ingewikkelder wordt het wanneer je de omzetbelasting over het privégebruik van een auto wil gaan berekenen. Berkelder heeft een uitgebreide uitleg op de website van zijn adviesbureau geplaatst, maar kan het kort mondeling uitleggen. „Wanneer je omzetbelastingplichtig bent en je gebruikt een auto in je onderneming, dan kun je van alle kosten waar btw op ligt, over het zakelijk gebruik de btw terugvragen. Stel dat je de auto voor 20 procent van alle kilometers zakelijk hebt gebruikt, dan kun je van de gezamenlijke btw-kosten in onderhoud 20 procent van die btw terugvragen.”

Rest de vraag wanneer je een auto beter op naam van de zaak kunt zetten. Berkelder: „Een globale regel is dat het voordeliger is om hem op naam van de zaak te zetten als de auto nieuwer is en weinig zakelijk wordt gebruikt. Terwijl het slimmer is om hem privé op naam te zetten als de auto ‘tweedehandser’ is en meer zakelijk wordt gebruikt.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere

    • Alex van der Hulst