Hoe 6 euro in 138 euro verandert

Problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Help@NRC gaat elke woensdag op zoek naar antwoorden. Vandaag: oplopende administratiekosten en trage ijlbode

Bij een trajectcontrole op de A13 bij Rotterdam is Klaas Timmerman op 11 november 2011 geflitst. „Het bedrag viel mee”, mailt hij Help@NRC: 66 euro plus 6 euro administratiekosten. Timmerman plande de overboeking in via internetbankieren, zodat het Centraal Justitieel Incasso Bureau in Leeuwarden de betaling keurig op tijd binnen zou hebben.

Enkele weken later krijgt hij echter een aanmaning. Wat blijkt? Hij is vergeten de administratiekosten, à 6 euro, over te boeken. De aanmaning bedraagt 39 euro. Timmerman belt het CJIB, omdat hij de sanctie onredelijk vindt. Hij kan bezwaar maken bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie in Utrecht, krijgt hij te horen. „Aldus gedaan.” Pas 2,5 maand later kreeg hij bericht, dat hij tóch bij het CJIB had moeten zijn. „Maar inmiddels was er natuurlijk van alles aan de hand.” Het te betalen bedrag was opgelopen tot 138 euro.

Timmerman is pissig. Op instructie van ‘Leeuwarden’ tekende hij bezwaar aan in ‘Utrecht’, waardoor zijn boete fors opliep.

Een fout van het CJIB, zou je zeggen. Maar volgens een woordvoerder heeft het CJIB „volgens de geldende regelgeving gehandeld”. Een betrokkene is zelf verantwoordelijk voor een tijdige en juiste betaling van de sanctie. En er is geen ruimte voor uitzonderingen, hoe vervelend ook in individuele gevallen. „Ik kan er niet bij”, verzucht Timmerman. Nou, wij ook niet.