Het liefst heb ik een personal shopper

Sylvie van den Meerendonk (36) is trainer/coach voor jong hoogopgeleiden en startende ondernemers Ze heeft haar eigen bedrijf, Alight Careers Sylvie woont samen met haar vriend

„Ik ben nu ruim twee jaar zelfstandig ondernemer. Daarvoor werkte ik in loondienst, ook als loopbaancoach. Toen ik bij dat bedrijf kwam, werkten er 450 mensen, inmiddels 50. Zo zie je maar! Mensen denken altijd dat het zo risicovol is om zzp’er te zijn, maar als zzp’er heb je invloed op wat er gebeurt. Je krijgt niet opeens een ontslagronde op je dak; problemen zie je in je eigen bedrijf aankomen.

„Nadat ik voor mezelf was begonnen, zat ik binnen drie maanden op mijn oude salaris, en al snel werd het meer. Dat verbaasde me, want het was best een sprong in het diepe: toen ik mijn baan opzegde had ik totaal geen uitzicht op opdrachten. Maar ik wilde na zeven jaar in dienst gewoon heel graag zelfstandig zijn, al vond ik het ook eng. Gelukkig werd ik ingehuurd door mijn oude werkgever, een oud-collega met een eigen bedrijf. Later kwamen oude klanten terug die opnieuw vast waren gelopen.

„Mijn uurtarief is 105 euro. Toen ik begon was het 95, dat heb ik na een jaar verhoogd. Een collega had gezegd: Syl, er moet echt een 1 in hoor! Zij vraagt 150 euro per uur. Ik zal mijn tarief pas verder verhogen als ik vind dat ik meer waarde lever.

„Maandelijks keer ik mezelf 2.250 euro salaris uit. Mijn omzet is een stuk hoger, maar ik spaar veel. En ik verdien oké zo: ik hoef niks te laten liggen bij Albert Heijn, en als ik op vakantie wil dan kan dat. Maar ja, het mag natuurlijk best meer. Zo zou ik graag parttime gaan werken als we in de toekomst misschien kinderen krijgen, dan kan ik relaxed moederen. Het lijkt me ideaal als werken financieel gezien niet hoeft, als je alleen werkt als je zin hebt.”

    • Cecile Elffers