Ghb is net zo verslavend als heroïne, dus langzaam afkicken

Zes vragen aan // Cor de Jong, hoogleraar verslavingszorg en projectleider van het onderzoek naar ghb van de Radboud Universiteit Nijmegen

Niet direct stoppen, maar in tien dagen de dosering langzaam verlagen. Dat is de beste manier om af te kicken van een ghb-verslaving, blijkt uit een onderzoek dat de Radboud Universiteit Nijmegen gisteren presenteerde.

Dit is het eerste grote onderzoek over dit onderwerp. Dat komt doordat de drug ghb pas de laatste jaren populair is geworden – en dus ook pas nu veel verslaafden met zich meebrengt. In 2012 zochten achthonderd mensen hulp voor hun ghb-verslaving.

Tot nu toe moesten verslavingsklinieken „pionieren”, zegt Cor de Jong, hoogleraar verslavingszorg en projectleider van het onderzoek. „Er was geen richtlijn, maar er kwamen wel patiënten binnen.”

Wie zijn deze ghb-verslaafden?

De Jong: „De effecten van de drug – je wordt rustiger, sociale en seksuele remmingen verdwijnen – geven daar al een indicatie van. De gebruikers willen problemen vergeten. Ze willen een euforisch gevoel, zich zekerder voelen. Het lijkt erop dat ze begonnen te gebruiken omdat ze problemen hebben of niet om kunnen gaan met de stress die ze tegenkomen in het dagelijks leven.”

Het is een partydrug. Eén keer gebruiken kan toch geen kwaad?

„Nee, nee. Als je het gebruikt, is het erg plezierig natuurlijk. Je wordt losser, seksueel opgewonden, je sociale remmingen gaan weg, angsten verminderen. Maar het grote probleem is dat je lichaam er zo snel aan went, waardoor je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Als je eerst om de dag ghb door je drankje deed, zul je dat voor je het weet om de twee of drie uur moeten doen.”

Sommige behandelaars zeggen dat ghb net zo verslavend is als heroïne. Een heroïneverslaving klinkt veel gevaarlijker.

„Maar het is wel zo. Het middel treedt snel in werking, je lichaam raakt er snel aan gewend, je krijgt er een ontzettende zucht naar en er zijn heftige ontwenningsverschijnselen.”

Hoe werd deze verslaving tot nu toe behandeld?

„Het was gangbaar dat patiënten in één keer moesten stoppen met het gebruik van ghb, waarna de afkickverschijnselen behandeld werden met medicijnen. Maar dat ging vaak heel moeilijk. De afkickverschijnselen zijn heftig: je wordt onrustig en angstig, je krijgt hartkloppingen. Je kunt gaan hallucineren, agressief worden en psychoses krijgen. Je ziet heel veel ellende.”

De zware afkickverschijnselen zijn de reden om de dosering langzaam te verlagen?

„Ja. Uit ons onderzoek is gebleken dat deze methode veilig en comfortabel is voor patiënten. Bij eerdere behandelmethodes zag je nog weleens dat patiënten zulke zware psychoses kregen dat ze ook lichamelijk ziek werden en naar het ziekenhuis moesten. Nu zijn de afkickverschijnselen veel minder heftig.

Dit is overigens geen volledig nieuwe behandelmethode. Bij het stoppen met bijvoorbeeld heroïnegebruik wordt de dosis ook langzaam afgebouwd.”

Na drie maanden gebruikt tweederde van de patiënten weer ghb, blijkt uit uw onderzoek.

„Ja. Stoppen is niet zo moeilijk. Voorkomen dat je opnieuw begint, dát is moeilijk. Als je gestopt bent, is de verslaving niet uit je hoofd verdwenen. Processen in je hoofd worden gekaapt. En de angstklachten die je had, komen in alle heftigheid terug. Als je je ongemakkelijk voelt, wil je direct weer naar de drugs grijpen.”

„In ons vervolgonderzoek willen we aandacht besteden aan die angstklachten. En ook aan het voorgevoel van hulpverleners. Zij bleken goed te kunnen voorspellen wie weer in oude patronen zouden terugvallen. ”

    • Christiaan Pelgrim