Geen verbod op zware wapens VS

Een Amerikaanse vrouw met een Bushmaster, een wapen dat ook bij de schietpartij in Newtown werd gebruikt. Foto The Star-Ledger

In zijn poging strengere wapenwetgeving in te voeren, is de Amerikaanse president Barack Obama gisteren gestuit op een flinke tegenslag. Er blijkt in de Senaat niet genoeg steun voor een verbod op zware semi-automatische wapens, ondanks de meerderheid van de Democraten.

De dader van de moordpartij op de Sandy Hook-school in Newtown in december gebruikte een semi-automatisch wapen. De schietpartij, waarbij 26 mensen om het leven kwamen, schokte de Verenigde Staten en leidde tot hernieuwde pogingen om zulke wapens te verbieden. Maar terwijl uit peilingen blijkt dat de meeste Amerikanen voor zo’n verbod zijn, heeft de invloedrijke National Rifle Association (NRA) Congresleden onder druk gezet tegen te stemmen.

Het verbod op semi-automatische wapens was het meest controversiële onderdeel van de reeks presidentiële besluiten en wetsvoorstellen die president Obama in januari presenteerde om het vuurwapengeweld tegen te gaan. Ondersteund door een campagne van de NRA zeggen veel senatoren, onder wie ook enkele Democraten, dat een verbod op de verkoop van zulke wapens ingaat tegen het constitutionele recht vuurwapens te dragen. De Democratische Senator Dianne Feinstein zei gisteren dat haar plan om de wapenverkoop aan te pakken nu wordt geschrapt.

Het is niet de eerste tegenslag voor de strijd van president Obama tegen de machtige wapenlobby. Andere voorstellen, zoals strenge, landelijke controles op de kopers van wapens, dreigen ook te stranden in het Congres. Volgende maand wordt gestemd over de voorstellen voor strengere wapenwetgeving.

Wapenbezit is een belangrijk thema in de tweede termijn van Obama. De president neemt in dit dossier een harde, bijna compromisloze houding aan jegens de Republikeinen. De stafchef van het Witte Huis, Denis McDonough, toonde zich gisteren strijdbaar. „We zullen de benodigde stemmen vinden”, zei hij tegen CNN. Daar heeft hij wel de Republikeinen voor nodig. De Democraten hebben 55 van de 100 zetels in de Senaat; 5 te weinig om een procedurele blokkade van de Republikeinen te voorkomen. (Reuters)