‘Fractieleider VVD Utrecht stapt op wegens lekken benoeming CvdK’

VVD-fractieleider Frits Barneveld Binkhuysen stapt op bij de provincie Utrecht.
VVD-fractieleider Frits Barneveld Binkhuysen stapt op bij de provincie Utrecht.

De fractieleider van de VVD van de provincie Utrecht Frits Barneveld Binkhuysen stapt op meldt RTV Utrecht. Reden is het lekken uit een vertrouwelijk overleg over de mogelijke benoeming van GroenLinks-prominent Paul Rosenmöller tot waarnemend commissaris van de koningin in De Telegraaf.

De huidige commissaris, de CDA’er Roel Robbertsen, gaat in juni met pensioen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk wil een tijdelijke opvolger benoemen omdat Utrecht in 2015 moet fuseren met de provincies Noord-Holland en Flevoland.

Barneveld Binkhuysen uitte zich afgelopen woensdag uiterst kritisch over de mogelijke benoeming in De Telegraaf en vertelde over een vertrouwelijk overleg van de fractieleiders met Plasterk. Die zou Provinciale Staten hebben gepasseerd met zijn keuze voor Rosenmöller. In de krant zei de Utrechtse VVD-fractieleider:

“Dat kan echt niet. Het is onzorgvuldig en het geeft geen pas om Statenleden op zo’n wijze te schofferen.”

Ook zei Barneveld Binkhuysen dat andere Statenleden hier net zo over dachten. Inmiddels is Barneveld Binkhuysen tot de conclusie gekomen dat hij niet uit de school had mogen klappen.

“Ik had dit zo niet mogen doen en ik betreur dat ik hiermee onbedoeld schade heb toegebracht aan de procedure en de persoon van Paul Rosenmöller.”

    • Anouk Eigenraam