dvd en web Heilige Franciscus in de geest van Rosselini

Francesco, giullare di Dio (1950) Regie: Roberto Rossellini Met: Aldo Fabrizi, Gianfranco Bellini, Roberto Sorrentino. dvd speelfilm, import Verenigd Koninkrijk

Habemas papam Franciscum.

De woorden waren nog niet uitgesproken toen de eerste bespiegelingen al volgden over de nieuwe naam van de net gekozen paus, de Argentijnse jezuïet Bergoglio. Hij noemt zich Franciscus I, een verwijzing naar de heilig verklaarde Franciscus van Assisi (1182-1226), stichter van de orde van Franciscanen, die zich inzette voor de armen en melaatsen en zelf een leven van de grootst mogelijke armoede verkoos en als bedelmonnik door de wereld ging.

De Italiaanse neorealistische regisseur Roberto Rossellini (Roma, città aperta, Paisan) maakte in 1950 een prachtige film over hem, gebaseerd op een scenario waaraan Federico Fellini een bijdrage heeft geleverd. Fraai studiemateriaal voer voor wie wel eens wil weten waar de oude en nieuwe Franciscus precies voor staan.

Rossellini toont hem als een eenvoudige man voor wie daden belangrijker zijn dan woorden. Hij en zijn broeders bouwen een krap kapelletje in de heuvels rond Assisi. Van daaruit verkondigen zij het geloof en helpen zij de armen. Hun tijdgenoten begrijpen niets van de monniken die op blote voeten vreugdevol de elementen trotseren. Rossellini’s film begint met de Franciscanen in een regenbui en eindigt met sneeuwvlokken. Zijn bij vlagen humoristische film staat ver af van de brave devotie en het ontzag dat menig film over heiligenlevens karakteriseert en heeft niets te maken met opgeblazen religieuze epen als The Bible (John Huston, 1966). Mooiste moment: Franciscus die een melaatse tegenkomt. Zelden zag compassie er zo ontroerend uit.

    • André Waardenburg