Drietalige Echo en Narcissus

Jeugdtheater

I/Ik/Eg. De Toneelmakerij en Det Norske Teatret. Gez. 14/3. Inl: toneelmakerij.nl****

Op de trap naast de tribune staat een meisje met een gele narcis in haar hand. Ze zegt: „Welcome in between worlds, in between languages.” I/Ik/Eg wordt gesproken in het Noors, Engels en Nederlands. Geïnspireerd op de hedendaagse jongerencultuur waarin het ‘ik’ nogal centraal staat, schreef Oscar van Woensel een met eigentijdse en talige ‘hebbedingetjes’ vervlochten bewerking van de mythe van Echo en Narcissus. De beeldschone Echo is van haar identiteit beroofd doordat ze alleen kan napraten wat anderen zeggen, Narcissus is zo vervuld van zichzelf dat de liefde van elke ander hem te veel is.

De Deense regisseur Jonas Corell Petersen plaatst de tekst in een heldere, open theatrale vorm. Een decor van trillende zilveren stroken, acteurs die zelf het geluid bedienen en zich direct tot het publiek wenden. De cadans van de woorden krijgt alle ruimte. Dat die woorden veelal in drie talen worden herhaald, geeft het ‘ik’-thema een extra muzikale en inhoudelijke laag: de poging om jezelf te leren kennen te midden van de woorden (en successen) van anderen is moeizaam. Maar het is vooral het naturelle spel van de drie acteurs waardoor de tussenruimte van taal, liefde en identiteit tot een meeslepende gebeurtenis wordt. De Noorse Oddgeir Thune en de Nederlandse Chiem Vreeken en Keja Kwestro acteren zoals de twee mannen in hun groene maillots en blote bovenlijven de door hen beiden gespeelde Narcissus beschrijven: elegant, intelligent, sexy, niet van deze wereld.

    • Brechtje Zwaneveld