Doodgereden egel smaakt nog best

Paardenvlees? De 73-jarige Arthur Boyt uit het afgelegen Bodmin Moor in Cornwall eet graag vlees van doodgereden beesten. In zijn vriezer ligt kat, egel, das en nog veel meer. Het YouTube-kanaal van tijdschrift Vice brengt een niets verhullend portret van deze zonderling. Er zit sensatiezucht in de onderwerpkeus maar niet in de uitwerking. Vragen worden op neutrale toon gesteld en Boyt krijgt alle tijd voor zijn antwoorden. Zo legt hij uit dat hij nooit een dier zou eten dat voor hem is omgebracht.

Niet alleen beschouwt hij ongeveer alle soorten als eetbaar, sommige vindt hij erg lekker. Hij roemt de kop van de das, met traktaties als de nekspieren, speekselklieren, tong, ogen en hersenen. De penis is niet om over naar huis te schrijven, zegt hij. Boyt vertelt hoe je vlees van een weken oud lijk eetbaar kunt krijgen en demonstreert het bereiden van een bunzing. Als zijn eigen kat zou overlijden zou hij het beest niet opeten, vooral om de gevoelens van zijn vrouw te ontzien.

Hoe verging het de sterren uit Disneys tekenfilms na de film? Niet zo best. Ariel uit De kleine zeemeermin bijvoorbeeld valt ten prooi aan de olievervuiling door BP. Dat vertelt de schitterende muziekvideo After Ever After van de Amerikaanse student John Cozart. In zijn eentje vormt hij een vocaal kwartet dat a capella het vervolg van vier Disneyfilms bezingt. Behalve De kleine zeemeermin zijn dat Pocahontas, Aladdin en Belle en het beest. De verhalen zijn niet vrolijk – Aladdin en Jasmine krijgen te maken met beschuldigingen van terrorisme – maar het liedje is geestig en is creatief in beeld gebracht.

In The Matrix was het een opzienbarende en revolutionaire techniek: Keanu Reeves die midden in een acrobatische sprong werd stilgezet terwijl de camerabeweging doorging. Filmer Marc Donahue laat zien dat dergelijke trucages niet meer voorbehouden zijn aan Hollywoodfilms met megabudgets. Hij heeft twintig betaalbare GoPro-camera’s gekoppeld. Hij kan ze op een rij zetten en vloeiend schakelen tussen de twintig standpunten, ook na opname. Ook krankzinnig snelle camerabewegingen worden zo mogelijk.

Donahues YouTube-kanaal toont adembenemende voorbeelden en laat zien hoe zijn trucages tot stand komen.

Bekijk de besproken video’s via nrc.nl/webscan

    • Herbert Blankesteijn