Deze oorlog is nog steeds niet voorbij

FILE - An Iraqi prisoner of war comforts his 4-year-old son at a regrouping center for POWs captured by the U.S. Army 101st Airborne Division near Najaf, Iraq on March 31, 2003. The man was seized in An Najaf with his son, and the U.S. military did not want to separate the two. (AP Photo/Jean-Marc Bouju, File)

Een Irakees, gevangen achter rollen prikkeldraad, troost zijn vierjarige zoontje. Een ontroerend en iconisch beeld: het is de World Press Photo van het jaar 2003. Gisteren was het precies tien jaar geleden dat een Amerikaans-Britse troepenmacht Irak binnenviel om Saddam Hussein af te zetten. Het was het begin van een decennium oorlog. En hoewel de buitenlandse troepen het land in 2011 verlieten, woedt de burgeroorlog voort. Dat bleek ook gisteren: meer dan zestig mensen kwamen om het leven in een reeks bomaanslagen in de hoofdstad Bagdad.

Deze foto werd op 31 maart 2003 gemaakt, twaalf dagen na de Amerikaanse invasie, in het Iraakse Najaf. De Franse fotojournalist Jean-Marc Bouju nam de foto in een Amerikaans kamp voor krijgsgevangenen. „De man werd geboeid en kreeg een zak over zijn hoofd. Plotseling was zijn zoon daar, hij werd helemaal hysterisch, begon te huilen en te schreeuwen. De boeien van de man werden losgemaakt zodat hij zijn kind kon troosten”, vertelde Bouju, nadat hij de World Press Photo-prijs in ontvangst had genomen tegen persbureau Novum.

Op die dag, in 2003, kon Bouju maar één foto naar zijn redactie sturen omdat de internetverbinding abrupt werd verbroken. Dat was deze prijswinnaar: een foto over liefde.