In beeld

De oorlog die tien jaar geleden begon, en nog geen einde kent

Gisteren was het precies tien jaar geleden dat een Amerikaans-Britse troepenmacht Irak binnenviel om Saddam Hussein af te zetten. De invasie moest ruimte creëren voor een liberale democratie in het land, maar ontketende zwaar sektarisch geweld. Het was het begin van een decennium oorlog. En hoewel de buitenlandse troepen het land in 2011 verlieten, woedt de burgeroorlog voort. Dat bleek ook gisteren: meer dan zestig mensen kwamen om het leven in een reeks bomaanslagen in de hoofdstad Bagdad.
Het presidentiële paleis in Bagdad is omhuld door rook tijdens een zware luchtaanval van Amerika op de Iraakse hoofdstad.
AFP / Ramzi Haidar
Gezinnen ontvluchten Basra in het zuiden van Irak tijdens de Amerikaanse aanvallen in 2003.
AFP / Dan Chung
Een konvooi van mariniers passeert in 2003 het Zuid-Iraakse Al-Ratka olieveld, onderweg naar Bagdad. Iraakse troepen hebben de olie in brand gestoken al vluchtend voor de invasie.
AFP / Odd Andersen
Een Irakees begroet Britse troepen die Basra in 2003 verlaten na een korte bezetting.
AFP / Christophe Simon
Iraakse agenten patrouilleren in maart 2011 in het oosten van Bagdad daags na een vuurgevecht in een parlementsgebouw in Tikrit, de geboortestad van Saddam Hussein. Hierbij vielen 58 doden.
AFP / Ali Al Saadi
Een Brits voertuig staat in brand in Basra in oktober 2006. De auto werd geraakt door een raket die was afgevuurd op het gebouw van een politieke partij. Iraakse jongeren maken tekens van overwinning naast de vuurzee.
AFP / Essam Al-Sudani
Een Iraakse moeder met haar dode zoon in de armen in september 2007 in Bagdad. De zesjarige jongen werd in een openbare bus doodgeschoten door een ongeïdentificeerde scherpschutter.
AFP
Brandweerlieden blussen voertuigen die geraakt zijn door een bomexplosie in april 2007 in Bagdad. Eenentwintig mensen vonden hier de dood.
AFP / Ali Al-Saadi
In augustus van 2003 brandt een auto naast een VN-hoofdkwartier in Bagdad nadat een enorme explosie het pand trof waarbij diverse doden vielen.
AFP / Sabah Arar
Burgers vluchten na een bomexplosie die Baquba, vlakbij de stad Diyala trof in juli 2003. Een man opende volgens omstanders een tas die volgeladen was met explosieven.
AFP / Ahmad Al-Rubaye
Restanten van lichamen worden in december 2008 begraven in een massagraf in de oostelijk gelegen stad Bacquba, zestig kilometer van Bagdad.
AFP
Nabestaanden dragen de kisten met lichamen van overleden familieleden het mortuarium uit van het ziekenhuis in Bacquba in 2008.
AFP / Ali Yussef
De schaduw van een fietser boven een bloedbad dat het gevolg was van een bomaanslag in het centrum van Bagdad in september 2006.
AFP / Ahmad Al-Rubaye
De voormalige Iraakse president Saddam Hussein schreeuwt in de rechtbank terwijl de rechter het vonnis probeert uit te spreken in november 2006.
AFP / David Furst
Op deze pilaar stond voorheen het standbeeld van dictator Saddam Hussein. Dat werd op 9 april 2003 neergehaald.
AFP / Patrick Baz
Combinatiefoto van twee beelden op dezelfde plek gefotografeerd met tien jaar ertussen. Beide foto's tonen spiegelreflecties van een raam waar in 2003 (links) nog een foto van de dictator hing. Rechts is het centrum van Bagdad te zien zoals het er nu uitziet.
AFP / Patrick Baz
In december 2008 gooide de Iraakse journalist Muntadhar al-Zeidi een schoen naar de Amerikaanse president George W. Bush tijdens een persconferentie met de Iraakse premier Nouri al-Maliki in Bagdad.
AP / Evan Vucci
Een ongeïdentificeerde ter dood veroordeelde gedetineerde staande op een doos met zak op het hoofd in de gevangenis van Bagdad.
AP
Demonstranten zingen anti-Amerika slogans terwijl verkoolde en verminkte lichamen van Amerikaanse aannemers aan de brug zijn bevestigd.
AP / Khalid Mohammed
Een lid van Al-Qaida is vorige week opgepakt op verdenking van het plannen van een aanslag op het ministerie van Justitie in Bagdad.
AP / Alaa al-Marjani
Amerikaanse soldaten worden in 2011 gedropt in Bagdad om wapensmokkel te verstoren in het noorden van de stad.
AP / Maya Alleruzzo
Amerikaanse soldaten zijn in 2010 onderweg naar huis na negen maanden in Irak.
AP / Maya Alleruzzo
Deze foto werd op 31 maart 2003 gemaakt, twaalf dagen na de Amerikaanse invasie, in het Iraakse Najaf. De Franse fotojournalist Jean-Marc Bouju nam de foto in een Amerikaans kamp voor krijgsgevangenen. Het is de World Press Photo van het jaar 2003.
AP / Jean-Marc Bouju
Amerikaanse soldaten rusten uit op matrassen in Mosul, 360 km van Bagdad in maart 2008.
AP / Maya Alleruzzo
Een vrijwilliger legt bloemen naast een kruis in Santa Monica, Californië bij een oorlogsmonument voor de slachtoffers die vielen in Irak.
AP / Stefano Paltera
Een marinier beklimt de trap van een buitenpost in Fallujah, 65 km ten westen van Bagdad in mei 2006.
AP / Jacob Silberberg
Een gewonde man wordt van een beschadigd pand weggedragen nadat een autobom afging in het centrum van Bagdad op 14 juni 2004.
AP / Mohammed Uraibi
Een toezichthouder van de verpleging in het leger probeert het leven een Amerikaanse soldaat te redden die net in het hospitaal arriveert in de Iraakse hoofdstad in november 2004.
AP / John Moore
Een Iraakse man staat triomfantelijk bovenop een brandend Amerikaans legervoertuig in Bagdad in april 2004
AP / Muhammed Muheisen
Een plunderaar rust op een fontein in de lobby van een Sheraton Hotel in Basra. Het hotel werd in april 2003 geraakt door granaten, zo meldden Britse troepen destijds.
AP / David Guttenfelder
Een Amerikaanse soldaat toont de toegang tot een schacht die voorheen is gebruikt door de voormalige leider Saddam Hussein, twee dagen nadat hij werd gevangen in december 2003.
AP / Lauren Rebours
De moeder van een overleden Iraakse jongen rouwt nadat haar zoon door een zelfmoordterrorist werd gedood in juni 2004.
AP / Samir Mizban
Een weduwe bezoekt het graf van haar man, een Amerikaanse marinier in Virginia in oktober 2009.
Reuters / Larry Downing
Een wit kruis is geplaatst ter nagedachtenis aan de twintigjarige marinier Alexander Arredondo, gedood in Irak in augustus 2004. Tientallen van deze kruizen staan voor de overleden Amerikaanse strijders bij begraafplaatsen in Texas in de VS.
Reuters / Jason Reed