'De FNV is alleen uit op herrie'

Albert Heijnbaas Sander van der Laan probeert de stakers om te praten. „Meestal hebben zij de cao niet eens gelezen.”

None

Waarom híj niet staakt? Jur Andringa stapt van zijn vorkheftruck. „Dat vind ik niet nodig.” En dan, schouderophalend: „Er ligt toch een goede cao?”

Dat sommigen van zijn collega’s van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam wel staken, is „hun goed recht”, zegt Andringa (43), die al twintig jaar bij Albert Heijn werkt. „Maar de sfeer wordt er niet beter op. Als het te lang gaat duren, krijg je wrijving.”

Na 23 keer onderhandelen in zeven maanden tijd, sloot Albert Heijn afgelopen vrijdag een cao-akkoord met vakcentrale CNV voor de medewerkers van distributiecentra. De FNV weigerde de overeenkomst te ondertekenen en riep zijn leden op te gaan staken. Onredelijk, vindt Sander van der Laan, de directeur van Albert Heijn.

Daarom trok hij de afgelopen dagen langs de distributiecentra, waar hij met de stakers sprak om te horen waar hun onvrede vandaan komt – en met de niet-stakers om de cao toe te lichten. Zo zat Andringa maandag tijdens zijn lunchpauze ineens naast de „grote baas”. „Daar kwam ik naderhand pas achter. Ik dacht al: wat heeft die man een bekend gezicht!”

In de nieuwe cao staat een loonsverhoging van 3,5 procent in twee jaar. Daarnaast biedt Albert Heijn werkzekerheid voor de vaste medewerkers. „We garanderen dat we ze niet ontslaan; niet nu en niet in de toekomst”, zegt Van der Laan. „Kom daar tegenwoordig maar eens om.” Het aantal flexwerkers wordt langzaam teruggebracht.

De topman van Albert Heijn zegt dat de medewerkers die staken vaak niet goed begrijpen wat er in de cao is afgesproken. „Meestal hebben zij de cao niet eens gelezen. Zij worden bang gemaakt door de FNV. Daarom leg ik ze uit waarom ík vind dat het een mooie cao is. Ik hou ze voor: de meeste mensen bij jou in de straat zijn blij dat ze a) een baan hebben en b) hetzelfde salaris houden.”

Maandag kregen de medewerkers al een A4’tje met een toelichting uitgedeeld, gisteren ontvingen zij ook per post nog eens een „heldere uitleg” van de cao – zowel in het Turks, Pools als Nederlands.

Van der Laan wil misverstanden wegnemen, zegt hij. Zowel bij zijn medewerkers als naar buiten. Volgens hem schetst de FNV „moedwillig” een beeld dat niet klopt. „Dat de schappen leeg zullen zijn met Pasen. Dat onze distributiecentra ‘plat’ liggen. Het is absolute onzin. Het overgrote deel van de medewerkers werkt gewoon. Onze schappen zijn prima gevuld. We moeten daar wel extra ons best voor doen, maar vooralsnog lukt het. Ook voor Pasen liggen we goed op schema.”

Van der Laan hekelt de werkwijze van FNV-campagneleider Ron Meyer. Die leidde vorig jaar al de stakingen in de schoonmaakbranche en is nu ingevlogen om de medewerkers van AH te mobiliseren. „Niemand van ons heeft deze meneer Meyer ooit gezien. En voor zover wij weten is hij nog nooit in een van onze distributiecentra geweest”, zegt de AH-baas, zichtbaar geïrriteerd. Hij heeft „geen behoefte” om Meyer te spreken, vervolgt hij. „Ik heb de indruk dat hij alleen uit is op herrie. Hij weet helemaal niet waar hij over praat. Hij kent ons bedrijf niet, hij kent onze mensen niet.”

Van der Laan vermoedt dat de FNV „over de rug van AH” een politiek spel uitvecht om het sociale overleg tussen de werkgevers en werknemers te beïnvloeden. „Dat neem ik ze kwalijk. Tijdens de onderhandelingen had ik al het gevoel dat de FNV er niet uit wílde komen. Kennelijk vinden ze hun politieke thema’s belangrijker.”

    • Barbara Rijlaarsdam