De beste verhalen

Afgelopen zaterdag overleed, op 64-jarige leeftijd, de schrijfster Rascha Peper. Ze schreef elf romans, en verschillende verhalenbundels – een genre waarin ze uitblonk. Redacteur Toef Jaeger tipt drie van Pepers beste werken.

Wide-Open Antique Book with Gold-Rimmed Pages
Wide-Open Antique Book with Gold-Rimmed Pages Jupiterimages

Rascha Peper debuteerde pas in 1990 met de novellenbundel De waterdame. Pas nadat ze in 1983 met haar echtgenoot, diplomaat Pieter Verbeek, naar Wenen was verhuisd en haar baan als lerares Nederlands had moeten opzeggen, begon ze serieus met schrijven. Behalve romans en novellen schreef Peper ook veel verhalen. Deze werden enkele jaren geleden gebundeld in Alle verhalen, een boek dat opvalt door de grote veelzijdigheid. In kort bestek en vaak met veel ironie schetst ze zeer uiteenlopende werelden: haar verhalen spelen zich over de hele wereld af en typische Peper-personages lijken niet te bestaan. Meer nog dan haar romans ademen de verhalen een grote vrijheid en haar vermogen om op de vierkante millimeter een wereld op te roepen, bleek ook sterk uit de stukken die tot voor kort op de NRC Achterpagina verschenen.

    • Toef Jaeger