Cyprus heeft een plan B, waar morgen over gestemd kan worden

Een vrouw met een kruiswoordpuzzel zit voor het gebouw van de Cypriotische Bank in Nicosia, Cyprus.
Een vrouw met een kruiswoordpuzzel zit voor het gebouw van de Cypriotische Bank in Nicosia, Cyprus. Foto AP / Petros Giannakouris

De regering van Cyprus heeft een nieuw plan om genoeg geld op te halen om het land van een faillissement te redden. Een voorstel van de eurozone werd deze week door het parlement weggestemd.

Persbureau AP meldt dat vanavond op gezag van drie regeringsbronnen. Morgen wordt het plan gepresenteerd aan partijleiders en er kan op z’n vroegst ‘s avonds over gestemd worden. De Cypriotische regering krijgt in het alternatieve plan steun van Rusland.

Een eerder reddingsplan hield in dat de eurolanden en het IMF 10 miljard zouden uitlenen onder de voorwaarde dat Cyprus zelf 5,8 ophaalde via een heffing op spaartegoeden. Daar ontstond veel onrust over, waarna het parlement het voorstel gisteravond verwierp. Daarmee kwam de redding van het land op losse schroeven te staan en werd het waarschijnlijker dat Cyprus uit de eurozone moet stappen.

Cyprus klopte na het afwijzen van het plan aan bij bondgenoot Rusland. Minister van Financiën Michalis Sarris vloog gisteren naar Moskou voor overleg en zei dat hij daar zou blijven voor zolang als nodig was. Bijna een derde van de rekeninghouders van Cypriotische banken is Russisch.