Cyprus zoekt opnieuw naar uitweg - orthodoxe kerk schiet te hulp

De Cypriotische president Nicos Anastasiades tijdens een gesprek met aartsbisschop Chrysostomos van de orthodoxe kerk. De kerk is bereid te investeren in staatsobligaties om te helpen de financiële nood van het land te lenigen.
De Cypriotische president Nicos Anastasiades tijdens een gesprek met aartsbisschop Chrysostomos van de orthodoxe kerk. De kerk is bereid te investeren in staatsobligaties om te helpen de financiële nood van het land te lenigen. Foto Reuters / Stringer

De politieke partijen op Cyprus komen vandaag opnieuw bij elkaar nadat het parlement gisteren het steunpakket verwierp dat het land van de financiële afgrond moet redden. De orthodoxe kerk heeft gezegd financiële hulp te willen bieden.

Tijdens een bespreking vanmorgen met president Nicos Anastasiades zei het hoofd van de orthodoxe kerk op Cyprus een helpende hand te willen bieden om het land er weer bovenop te helpen. De kerk is bereid om een hypotheek te nemen op de activa van de kerk en daarmee te investeren in staatsobligaties. De kerk heeft talrijke waardevolle bezittingen, waaronder vastgoed, aandelen in een bank en in een brouwerij.

Cyprus heeft 15,8 miljard euro nodig om de zware schuldenlast van de banken te verlichten en de overheidsfinanciën op orde te brengen. Van die 15,8 miljard is ongeveer 8,3 miljard euro bestemd voor de twee grootste kredietverstrekkers: de Bank van Cyprus en Laiki Bank. Ongeveer 7,5 miljard euro zou worden gebruikt om de tekorten van het land te financieren in de komende vier jaar, anderhalf miljard euro is nodig om aflossingen te doen.

De Duitse minister van Financiën Schäuble zei op de zender ZFF in een reactie op de afkeuring van het reddingsplan door Cyprus dat het onzeker is of de twee grootste banken op Cyprus wel toekomst hebben. Volgens hem is het bedrijfsmodel niet langer houdbaar. De minister riep de regering van Cyprus op om de bevolking dit uit te leggen.

De Cypriotische politieke partijen aan het begin van het overleg vanmorgen met president Nicos Anastasiades (aan het hoofd van de tafel) nadat het parlement gisteren het reddingsplan verwierp.Reuters / Yorgos KarahalisReuters / Yorgos Karahalis

Grote struikelblok is spaardersheffing

Nu het parlement gisteravond tegen het Europese reddingsplan van tien miljard euro stemde, zullen de Cypriotische partijen opnieuw moeten onderhandelen hoe ze die 5,8 miljard euro gaan ophalen, de voorwaarde die de eurolanden en het IMF stelde.

Nicholas Papadopoulos, de voorzitter van de parlementaire commissie financiën, zei dat Cyprus een heronderhandeling van de deal wil, maar daar hoeft het eiland niet op te rekenen, zo maakte minister Dijsselbloem van Financiën gister al duidelijk. Het grootste struikelblok voor het Cypriotische parlement is de omstreden spaardersheffing van 6,75 procent vanaf twintigduizend euro en bijna tien procent vanaf een ton. Papadopoulos:

“Dit is in geen enkel ander land geïmplementeerd in Europa, wij willen niet het experiment van Europa zijn.”

Niettemin zei de voorzitter van de commissie dat hij verwacht dat een nieuwe overeenkomst kan worden gesloten “in de komende dagen”. De kans is dan ook groot dat er opnieuw zal worden onderhandeld over de invulling van de spaardersheffing.