Cyberaanval treft Zuid-Koreaanse banken en tv-stations

Zuid-Korea is vanmorgen getroffen door een omvangrijke cyberaanval, die de computers van twee grote banken en drie televisiestations buiten werking stelde.

Veel Zuid-Koreanen gaan ervan uit dat de aanval afkomstig was van Noord-Korea, dat de laatste weken bij herhaling heeft gedreigd om Zuid-Korea en zijn bondgenoot de Verenigde Staten aan te vallen.

Op de computerschermen van de gehackte netwerken verscheen vanmorgen plotseling een pagina met drie doodshoofden en de mededeling dat de computers gehackt waren door het ‘Whois Team’.

Vorige week beschuldigde het communistische bewind in Pyongyang de VS en hun bondgenoten ervan cyberaanvallen op computers in Noord-Korea te hebben uitgevoerd. Het regime is ontstemd over nieuwe sancties van de VN naar aanleiding van de nieuwe recente kernproef van Noord-Korea en grote militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS.

De Zuid-Koreaanse politie heeft een onderzoek ingesteld maar waarschuwde dat het nog wel enkele maanden kon duren voor dit zou zijn afgesloten. Wegens de aanvallen verhoogden de Zuid-Koreaanse strijdkrachten hun paraatheid, al zijn ze zelf hierdoor niet geraakt.

Noord-Korea heeft de laatste paar jaar vaker cyberaanvallen uitgevoerd op doelen in Zuid-Korea. Toen werden ook overheidsinstellingen aangevallen.

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft vanmorgen telefonisch contact gehad met de Chinese leider Xi Jinping. Xi liet haar weten dat hij bereid is te helpen een dialoog op gang te brengen tussen de beide Korea’s. China geldt als de belangrijkste overgebleven bondgenoot van Noord-Korea. (AP, Reuters, BBC)