Chaos Cyprus na ‘fout’ Dijsselbloem

Cyprus stemde gisteren tegen een heffing op de spaartegoeden. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de eurogroep krijgt inmiddels kritiek. Op het eiland zelf is men het vertrouwen in Brussel en de banken kwijt. Rusland aast op een grotere rol op Cyprus.

None

Macroeconoom Marios Zachariadis van de University of Cyprus heeft zijn zakken vol bankbiljetten en pasjes, ook die van zijn ouders. Sinds zaterdag neemt hij bij geldautomaten zoveel mogelijk op. Hij spreekt liever niet ’s ochtends af, zodat hij tijd heeft om verschillende banken af te gaan. Hij klinkt een beetje paniekerig en zo voelt hij zich ook, geeft hij toe. ,,Het is een schok wat hier sinds zaterdag gebeurt.”

Met zijn vrouw, ook een economisch expert, heeft hij de afgelopen dagen verschillende scenario’s doorgenomen. Ze hebben louter negatieve conclusies kunnen trekken. Ongeacht de uitkomst van de stemming in het parlement over het gedwongen inleveren van spaargeld om een Europese noodlening van tien miljard euro te krijgen, gaat het met Cyprus nu de verkeerde kant op zegt hij. ,,Het vertrouwen in banken is weg.”

Zachariadis spreekt de naam Jeroen Dijsselbloem vrijwel accentloos uit, zo vaak heeft hij hem al gebruikt. Zaterdag heeft hij al zijn bankiersvrienden een mail gestuurd, verbijsterd over het in zijn ogen onbenul en gemak waarmee de nieuwe voorzitter van de Eurogroep praat over het schenden van de bankgarantie voor tegoeden kleiner dan 100.000 euro.

Dat had nooit mogen gebeuren, zegt hij. En Dijsselbloem zou veel explicieter moeten uitsluiten dat zoiets hierna ooit nog elders gebeurt. ,,Nu is het haast alsof hij een bankrun uit wil lokken. Spaarders in Spanje en Portugal weten nu ook dat Eurogroep beloftes breekt. ” Hij heeft de CV van Dijsselbloem uitgeplozen. ,,Landbouweconomie he. Tsja.”