buzz

Mozes vs Mozes

Wie wint de race om de Mozesfilm? Exodus, de versie van Fox en Ridley Scott, heeft een voorsprong als ‘Batman´ Christian Bale gestrikt is als Man van de Tien Geboden, zoals Deadline meldt. Warners Mozesproject Gods and Kings – omschreven als joodse Braveheart - incasseerde een tegenvaller toen Steven Spielberg zijn interesse verloor; Oscarwinnaar Ang Lee (Life of Pi) wordt nu genoemd als opvolger. Hollywood lijkt te klein voor twee Mozessen, per definitie een dure spektakelfilm.

Mohamed vs Mohamed

Wellicht in antwoord op de ondermaatse Mohamedsatire Innocence of Muslims kondigen zowel Iran als Qatar epische ‘biopics’ over de 7de eeuwse profeet aan. Aan de Iraanse, sjiitische versie is volgens The Hollywood Reporter een budget van 25 miljoen euro verboden, alsmede de loyale regisseur Majid Majidi (The Song of Sparrows). Het olierijke Qatar, via het Doha Film Institute een nieuwe grootmacht in de filmfinanciering, werkt aan een soennitische filmcyclus over de geboorte van de islam. Probleem is dat de profeet zelf niet in beeld mag. In de door kolonel Khadaffi gefinancierde The Message (1977) loste men dat indertijd op door soms even uit zijn oogpunt te filmen.

Olympisch dreigen

Filmmaker Danny Boyle, binnenkort in de bioscoop met de film Trance, dreigde meermalen met opstappen toen hij vorig jaar de opening van de Olympische Spelen voorbereidde. Dat vertelt hij in een boek dat begin april verschijnt. De raketinstallaties vlakbij het Olympisch stadion waren een aanleiding, maar ook de eis van organisator Logcog dat figuranten betaalden voor hun kostuum: de gewoonte is dat zij die na afloop cadeau krijgen. Ook was er ruzie over de strofe ‘Jesus, I’m the fucking Queen!’ en de hoeveelheid drummers die Boyle mocht inhuren. „Periodieke dreigementen bleken nuttig”, aldus Boyle.

Proces Phil Spector

Het was een kleine verrassing dat de rechter de 73-jarige muziekproducent Phil Spector tot tien jaar celstraf veroordeelde wegens moord op actrice Lana Clarkson in 2003. Het was zelfmoord, aldus Spector, die een verleden heeft van hysterische dreigementen met vuurwapens. Maar in Hollywood kom je als beroemdheid met veel weg. Regisseur David Mamet zet zwaar geschut in om Spector alsnog vrij te pleiten in een HBO-film: Al Pacino speelt Spector, Helen Mirren diens advocaat. De familie Clarkson is boos, terwijl Rachelle Spector juist bang is dat Mamet haar man als megalomane freak neerzet.