Arib (PvdA) is niet langer woordvoerder over asiel

Kamerlid Khadija Arib zal niet langer namens de PvdA-fractie het woord voeren over immigratie en asiel.

Volgens een voorlichter was deze voor de PvdA zo gevoelige portefeuille „ongelukkig” voor Arib omdat zij die moeilijk kon combineren met haar andere werkzaamheden als Kamerlid. De fractie is al enkele weken op zoek naar een vervanger, maar heeft nog niemand gevonden. De portefeuille geldt als emotioneel belastend omdat veel uitgeprocedeerde asielzoekers Kamerleden benaderen met verzoeken om hulp.

Het optreden van Arib als woordvoerder asiel leidde tot nu toe tot verwondering en soms ergernis bij oppositiepartijen, maar ook bij coalitiepartner VVD. Arib worstelde tijdens debatten vaak openlijk met de harde asiel- en immigratieparagraaf in het regeerakkoord, wat verwarring schiep bij mede-Kamerleden.

Vorige week nog pleitte Arib bijvoorbeeld voor een verruiming van het kinderpardon. Zo zouden ook minderjarige kinderen die onder gemeentelijk toezicht staan voor een pardon in aanmerking moeten komen, en niet alleen kinderen onder toezicht van het Rijk. Na een woedende reactie binnenskamers van de verantwoordelijke staatssecretaris Fred Teeven (VVD) moest zij terugkrabbelen. Ook binnen de fractie was niet iedereen tevreden over Arib. Haar dossierkennis schoot soms tekort, wat tot fouten leidde, zo zeggen bronnen binnen de fractie.