Alle gevoelens op tafel

Gaan // theater Liefde Levenslang Hummelinck Stuurman Tournee t/m 10 juni

Wie na het zien van de film Il y a longtemps que je t’aime (Philippe Claudel, 2008) met vragen achterbleef, kan terecht in het theater. Producent Hummelinck Stuurman geeft tekst en uitleg in de (iets te) toegankelijke theaterbewerking Liefde Levenslang.

Net als in de film probeert Juliette (Liz Snoijink) na een lange gevangenisstraf haar leven weer op te pakken en is jongere zus Léa (Renée Fokker) haar grote steun. Maar tekstbewerker Janine Brogt zette hun beladen zwijgen voor de theaterversie om in expliciete gesprekken. Alle gevoelens komen meteen op tafel. Soms rechtstreeks in monologen. Om de pijn extra invoelbaar te maken, verzon Brogt zelfs voor elk familielid een nieuw jeugdtrauma.

Ter vermaak zijn er tussendoor grapjes. En in een absurd blij einde zingen alle acteurs samen een mierzoet slotlied.

Gelukkig deden de makers ook elegante ingrepen. Stemmen op een antwoordapparaat vervangen slim enkele personages. En Juliette woont niet bij Léa, maar alleen, in een kaal, wit appartement. Je zou de manier waarop ze haar eigen huis inricht, kunnen zien als symbool voor het opnieuw vormgeven van een eigen leven. Helaas laat deze versie weinig ruimte voor eigen gedachtes als deze. Deze theaterbewerking legt alles netjes uit. Terwijl juist theater zoveel verbeelding kan oproepen.

    • Joke Beeckmans