Afperser Paarlberg moet winst terugbetalen

Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg moet 25,7 miljoen euro betalen aan de Nederlandse staat. De rechtbank in Haarlem oordeelde gisteren dat Paarlberg het geld onrechtmatig heeft verkregen door afpersing.

De vordering aan het adres van Paarlberg komt voort uit een onderzoek naar de moord op de Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra in 2004.

Voor de liquidatie van Endstra is niemand veroordeeld. Voor afpersing van hem werd in 2008 Heinekenontvoerder Willem Holleeder veroordeeld. Holleeder kreeg daarvoor, en voor afpersing van drie andere vastgoedhandelaren, een straf van negen jaar cel. Daarnaast is hij veroordeeld tot terugbetaling van het afgeperste geld.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de geldstromen die verband hielden met de afpersing bleek dat Endstra miljoenen heeft uitbetaald aan Jan-Dirk Paarlberg. Paarlberg werd voor zijn rol in de zaak al veroordeeld tot vier jaar cel.

Nu moet de miljonair ook het met de afpersing verkregen geld terugbetalen. Een deel van dat geld zou van Holleeder moeten komen, die inmiddels op vrije voetren is, maar bij hem is vermoedelijk niets te halen.