Abdullah is (te?) openhartig

De Jordaanse koning Abdullah heeft spijt gekregen van een openhartig interview met de Amerikaanse journalist Jeffrey Goldberg dat deze week op de website van The Atlantic magazine is gepubliceerd.

Abdullah zegt onder andere dat de Egyptische president Morsi „geen diepte” heeft en dat hij om Jordanië heen „een halve maan van Moslimbroederschappen ziet ontstaan in Egypte en Turkije”. Moslimbroeders noemt hij „wolven in schaapskleren”. De Turkse premier Erdogan is autoritair.

Maar in een gisteren uitgegeven verklaring zegt de koning dat het artikel „veel misvattingen” bevat en dat zijn woorden „uit hun juiste context zijn gehaald”. Hij noemt de relaties met de leiders van de buurlanden „uitstekend, gekarakteriseerd door respect en wederzijds vertrouwen”.

Goldberg twitterde weer later dat het hof niet de juistheid van de quotes betwist als wel de interpretatie daarvan in nationale en internationale mediaberichten.

Abdullah neemt ook nogal openhartig afstand van zijn eigen familie. De Arabische Lente heeft duidelijk gemaakt dat het publiek excessen niet meer tolereert. „Zelfs leden van mijn familie begrijpen het niet”, zegt hij. „Kijk naar sommige van mijn broers. Ze geloven dat ze prinsen zijn, maar mijn neven zijn meer prins dan mijn broers, en hun schoonfamilie is – oh mijn God!”