Aanwijzingen voor matchfixing bij twee duels uit Jupiler League

Foto ANP / Lex van Lieshout

Er zijn aanwijzingen gevonden dat twee wedstrijden binnen het Nederlandse profvoetbal uit het seizoen 2010-2011 mogelijk zijn ‘gefixt’. Oostenrijkse wedkantoren zien genoeg aanleiding om twee duels uit de Jupiler League grondig te onderzoeken op matchfixing, zo meldt BNR vanochtend.

Het gaat om de duels FC Eindhoven–FC Volendam (0-3) en FC Volendam–Fortuna Sittard (2-1). Bewijzen voor matchfixing zijn nog niet gevonden.

De wedkantoren lieten vorige week al weten dat ze buitensporige weddenschappen uit Azië hebben ontvangen op diverse wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal. Twee hiervan zijn FC Volendam-Excelsior en De Graafschap-Telstar uit het seizoen 2009-2010.

Enkele spelers van Telstar hebben in het seizoen 1992-1993 daarnaast met opzet minimaal een wedstrijd verloren volgens BNR. De spelers zouden ook geld hebben ingezet op wedstrijden waaraan ze zelf meededen. Telstar – FC Zwolle van 27 maart 1993 zou zijn ‘gefixt’.

Europol: omkoping bij 680 voetbalwedstrijden

Het Europees Parlement heeft lidstaten vorige week opgeroepen om matchfixing op te nemen in het strafrecht. Een resolutie met die strekking werd in Straatsburg met een overweldigende meerderheid aangenomen. Aanleiding is het onderzoek van Europol waaruit begin vorige maand bleek dat mogelijk honderden wedstrijden in Europa werden gemanipuleerd.

Justitie in Nederland liet vorige maand nog weten geen aanleiding te zien voor een eigen onderzoek naar matchfixing na de publicatie van een Europol-onderzoek. Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie waren er geen aanwijzingen dat er Nederlandse wedstrijden zijn gemanipuleerd.

Minister van Sport Edith Schippers liet eerder in reactie op het rapport van Europol weten al wel een onderzoek te hebben ingesteld naar matchfixing. Dit moet in de zomer zijn afgerond.

    • Annemarie Coevert